Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minnesfonden har ebb i kassan

Mona SahlinFoto: Erik Gustafson
Anna Lindh mördades 2003Foto: Bertil Ericson / AP PRESSENS BILD

Anna Lindhs minnesfond har bara 104 000 kronor kvar i stiftelsekapital.

Men trots att 21 miljoner i intäkter har tagit slut sedan 2003 är ordföranden Mona Sahlin inte orolig.

– Vi har inga problem med ekonomin, säger hon.

Dåvarande utrikesministern Anna Lindh knivskars av Mijailo Mijailovic på varuhuset NK i Stockholm och dog på sjukhus den 11 september 2003 – ett mord som skakade Sverige.

En tid därefter inrättades Anna Lindhs minnesfond – som sedan dess har arbetat för att bevara Anna Lindhs minne och stödja personer som arbetar i hennes anda.

Men 13 år senare hotas minnesfonden av nedläggning.

Den 28 juni kunde Expressen avslöja att pengarna börjar ta slut. Stiftelsen har sedan 2003 fått in drygt 21 miljoner kronor i intäkter – men i slutet av 2015 fanns bara 104 000 kronor kvar i stiftelsekapital.

Enligt stadgarna ska stiftelsen lägga ner verksamheten om kapitalet sjunker till 100 000 kronor.

Prisutdelnig och seminarium

På årsdagen av Anna Lindhs bortgång arrangerade minnesfonden på söndagen en prisutdelning och ett seminarium i Stadsteaterns hörsal i centrala Stockholm.

Mona Sahlin, ordförande i minnesfonden, fanns då på plats. När hon får frågan om de ekonomiska svårigheterna, och att minnesfonden gjort slut på 21 miljoner kronor, svarar hon så här:

– De där siffrorna är helt konstiga, uppriktigt sagt. Varje minnesfond, precis som Olof Palmes fond, fick in väldigt mycket pengar i början, direkt efter mordet. De har vi förvaltat till att dela ut det här priset, genomföra seminarier och ge ut böcker i Annas minne, säger hon.

 

LÄS MER: Stefan Löfven hedrade Anna Lindhs minne: "Betydde väldigt mycket"

 

Den före detta statsministern Ingvar Carlsson var stiftelsens förste ordförande. Sedan tog FN:s nuvarande vice generalsekreterare, Jan Eliasson, över 2006 då det fanns 5,7 miljoner i stiftelsekapital.

När Eliasson lämnade över till Mona Sahlin 2011 hade kapitalet minskat till 2,1 miljoner kronor. Den stadiga nedgången i det egna kapitalet har sedan fortsatt.

Stiftelsen avslutade i år sitt 90-konto för att spara kontokostnaden till svensk insamlingskontroll på 5 000 kronor per år. Nu hoppas minnesfonden i stället på att gåvorna ska bli fler tack vare Swish.

Mona Sahlin ser inga problem

För trots de bistra siffrorna ser ordförande Mona Sahlin inga problem med minnesfondens ekonomi.

– Det kommer inte in lika mycket nya pengar nu som efter mordet. Men vi har inga problem med ekonomin, även om vi önskar och försöker hitta andra sätt att få in mer resurser så att vi kan jobba ännu längre med Annas minne, säger Mona Sahlin.

Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell, som sitter i minnesfondens styrelse, sa i juni att Mona Sahlin var en av de som på allvar börjat arbeta med ekonomin i minnesfonden. Han trodde att den skulle bli bättre under 2016.

Det uttalade sig tidigare personer som sa att det gått kämpigt tidigare men att det skulle ändras under 2016. Är ekonomin alltså bra nu?

– Nej, men det är som jag sa. Det är många fonder som har det ganska tufft i dag med att få in nya pengar. Vi har också varit lite gammalmodiga, först i fredags fick vi in Swish till exempel. Vi hoppas att vi kan få i gång insamlingen mer nu, säger Mona Sahlin.

Utgifterna från minnesfonden har gått till bland annat bidrag, stipendier, administration, kontorslöner, lokalhyror och seminarier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.