Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Minnesenhet hittad från flygolyckan i Umeå

Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUNE GRABBE
Foto: SUNE GRABBE

En minnesenhet från flygplanet som kraschade i Umeå har hittats av Statens haverikommission.

Det är dock inte säkert att informationen går att rädda.

– Svarta lådor är byggda för att stå emot ett haveri. De här minnesenheterna är gjorda för annat, säger Mikael Karanikas, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

Sedan flygolyckan i Umeå tidigare i somras, då nio personer dog, har Statens haverikommission arbetat på en utredning som ska visa vad som orsakade den tragiska incidenten.

I september väntas en preliminär rapport släppas – men redan nu berättar kommissionen för SVT Nyheter Västerbotten om att man har gjort ett intressant fynd.

Mikael Karanikas är utredningsordförande vid Statens haverikommission.

– Det här är en minnesenhet som tar upp information om motorn. Det handlar om motordata, som varvantal och liknande. Våra tekniker hanterar det här just nu, men vi vet inte om vi kan få ut någon information, säger han till Expressen.

Går det att få ut något ur den även om den är skadad?

– Ja, det beror på skadorna. Vi har inte de resurserna, så vi vänder oss till större haverikommissionerna ute i världen. Exempelvis Frankrike är bra på sånt här. De brukar hjälpa till, säger Mikael Karnikas.

”Inte gjorda för att klara av ett haveri”

Han berättar vidare att man i nuläget undersöker möjligheterna var enheten ska skickas. Därefter kommer teknikerna som tar över att försöka få ut informationen ur den.

Hur viktigt är det här för utredningen? 

– Det är svårt att gradera. Alla pusselbitar är viktiga. Det gäller särskilt de här mindre planen som inte har svarta lådor där man kan få ut viktig information som ljudupptagningar, säger Mikael Karnikas och fortsätter:

– Svarta lådor är byggda för att stå emot ett haveri. De här minnesenheterna är gjorda för annat, som för att analysera motorn och se vad den behöver för underhåll. De är inte gjorda för att klara av ett haveri.