Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minneapolis kan lägga ner polisen efter Floyds död

Totalt fyra poliser är gripna efter ingripandet.
George Floyd blev 46 år gammal.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Protesterna mot rasism efter George Floyds död har på flera håll blivit våldsamma.
Foto: NEWSCOM / JOHN NACION/STARMAXINC.COM/NEWSC SIPA USA

Minneapolis fullmäktige har röstat för att avveckla den lokala polisen i staden, enligt CNN.

Detta efter det dödliga polisingripandet mot George Floyd som resulterat i stora demonstrationer i USA och andra delar av världen.

– Idén att inte ha någon polis är definitivt inte kortsiktig, säger ordförande Lisa Bender. 

Beslutet kommer två veckor att afroamerikanen George Floyd dödades vid ett polisingripande i den amerikanska staden Minneapolis.

Polisen Derek Chauvin, 44, tryckte sitt knä mot Floyds nacke, och misstänks nu för vållande till annans död eller dråp.

Händelsen har resulterat i stora demonstrationer i staden, som sedan spritt sig till resten av landet och flera andra länder.

Minneapolis avvecklar polisen

Nu har en majoritet i Minneapolis fullmäktige röstat för att dra tillbaka finansiering och lägga ner stadens lokala polis.

Lisa Bender, ordförande för fullmäktige, säger till CNN att nio ledamöter står bakom beslutet och att de tillsammans har en vetosäker majoritet.

När tv-kanalen frågar hur nedläggningen ska gå till svarar hon att budgeten kommer att flyttas till andra ändamål och att de nu ska diskutera hur polisen ska ersättas.

– Idén att inte ha någon polis är definitivt inte kortsiktig, säger Lisa Bender, till CNN.

”Ny modell för offentlig säkerhet”

Förslag om att minska finansieringen till lokala poliskårer eller helt avveckla dem har dykt upp på flera håll i USA de senaste veckorna.

Lokalpolitiker i Minneapolis har tidigare lyft frågan.

”Ja. Vi ska avveckla poliskåren i Minneapolis och ersätta den med en ny modell för offentlig säkerhet”, skrev Lisa Bender på Twitter förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.