Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minnas anhöriga fick äntligen rätt

Foto: Fotograf Erland Segerstedt
Minna, 17, är gravt utvecklingsstörd, är benskör och har en svår ryggsjukdom.
Skellefteå kommun har hittills sagt nej till att hjälpa familjen med att handikappanpassa huset.
Men nu - efter flera års kamp - har kammarrätten gett dem rätt.
- Det känns som en seger för den lilla människan, säger Minnas pappa Christer Dahl till Expressen.se.
För åtta år sedan flyttade Jessika Dannborg och Christer Dahl tillsammans med sin två döttrar Mirjam, 19, och Minna 17, in i sitt drömhus i Medle utanför Skellefteå - ett stort, rött tvåvåningshus. Tanken var att Mirjam skulle få sova i lugn och ro på övervåningen och slippa höra Minnas skrik på nätterna. Men kommunen tyckte att de borde ha köpt en enplansvilla - och sade nej till bostadsanpassning.
När Minnas sjukdomsbild några år senare förändrades drastiskt lämnades en ny ansökan in vilken både barnhabiliteringen, Minnas läkare och handläggaren på Bygg- och miljökontoret tillstyrkte. Men även denna avslog kommunen. Familjen överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Men efter ett år fick de beskedet att rätten gick på kommunens linje.

Juristhjälp

Då gick familjen vidare till kammarrätten.
- Tidigare hade vi juristhjälp. Men vi sa till oss själva: vi skriver själva den sista gången, säger Christer Dahl.
Nu efter två år - kom beslutet.
"Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och Skellefteå kommuns beslut och visar målet åter till kommunen i enlighet vad som anförts under kammarrättens bedömning", står det i beslutet.
Tidigt på fredagsmorgonen hämtade Christer Dahl in posten - och hittade då brevet från kammarrätten.
- Jag visste inte ens om jag skulle våga öppna det. Men jag öppnade det och kom in, säger han.

Läste rakt upp och ner

Därefter gick han upp på övervåningen för att berätta nyheten för Minnas mamma.
- Jag ställde mig i sovrummet och läste rakt upp och ner. Det var mäktigt, det ögonblicket kommer att sitta länge. Det är en seger för den lilla människan, säger Christer Dahl.
Minna är gravt utvecklingsstörd, nästan blind, benskör, har blödarsjuka, epilepsi och en svår ryggsjukdom, och vårdas hemma av sina föräldrar. En bostadsanpassning skulle förändra tillvaron drastiskt för familjen.
- Det kommer att förändra hela vårt liv. Vi har valt att ha henne hemma. Men nu är hon 17 år och väger 55 kg så det är verkligen tungt för oss. Vi har gjort allt vad vi kan för att anpassa för henne här hemma. Hon kan inte ha sittande ställning längre eftersom hon har en skolios på 98 grader och benskörhet på det, säger Christer Dahl.
Sista ordet är dock ännu inte sagt. Ärendet går nu tillbaka till Skellefteå kommun, som ska besluta om familjen beviljas bostadsersättning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.