Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministrarnas krav: Vi måste avlyssna gängen

Region Stockholm har 152 färre poliser än 2015.
Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: MARRKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen i samband med en skottlossning i Upplands Väsby.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Gängkriminella ska punktmarkeras, de ska avlyssnas och de ska kunna vräkas från hyreskontrakt. 

Det föreslår inrikesminister Mikael Damberg (S), justitieminister Morgan Johansson (S) och andra S-profiler i ett utspel på DN Debatt. 

”Det finns gränser för vad man kan utsätta ett samhälle för och det finns gränser för vad ett samhälle kan förlåta”, skriver de. 

”Vi ska punktmarkera och göra livet väldigt jobbigt för yrkeskriminella med fler sanktioner utöver de långa fängelsestraff som väntar dem”, skriver de två S-ministrarna tillsammans med riksdagsledamoten Carina Ohlsson (S) och Malmös kommunalråd Andreas Schönström på DN Debatt. 

Det rör sig om ett förslag som ska läggas till Socialdemokraternas partikongress som pågår mellan 3 och 7 november.

Insatserna som föreslås mot gängkriminaliteten är bland annat fler poliser, som ska få fler verktyg som att kunna avlyssna gängkriminella innan de begått brott och möjlighet att kunna säga upp hyreskontrakt för tungt kriminella. 

De vill även stärka möjligheten att införa andra typer av sanktioner mot tungt kriminella, som ”skärpta straff för all form av gängrelaterad grov brottslighet”. 

Mer befogenheter till socialtjänsten

De vill också Socialtjänsten mer befogenheter att agera, även om det sker utan föräldrars samtycke. 

”Vi vill att polisen ska få modernare verktyg och mer långtgående befogenheter för att förebygga och lösa brott. Vi vill att polisen ska få använda avlyssning och andra hemliga tvångsmedel i fler fall än i dag, även i förebyggande syfte för att förhindra grova brott och bryta pågående våldsspiraler.

Det internationella samarbetet med att knäcka kriminellas krypterade kommunikationstjänster ska vässas. Gängkriminella ska aldrig känna sig säkra, utan alltid känna sig jagade av rättvisan”, skriver kvartetten. 

De föreslår även att män som döms för våld mot kvinnor ska få tydligare restriktioner efter avtjänat straff.

Nya förslaget – kan ge upp till åtta års fängelse:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.