Carl Bildts och Tobias Billströms uttalanden har väckt stark kritik.
Carl Bildts och Tobias Billströms uttalanden har väckt stark kritik.

Ministrarna ville begränsa flyktingvåg

Publicerad
Uppdaterad
Kritiska röster höjs mot Carl Bildt och Tobias Billström efter en Wikileaks-läcka om deras uttalanden 2007 om Irakflyktingar. Bildt ska bland annat ha tagit upp svenskarnas krav på en hårdare invandringspolitik.
Yttrandena ska ha fällts när de båda träffade USA:s ambassadör.
Vid ett frukostmöte med bland andra den svenske ambassadören och USA:s ambassadör Ryan Crocker tog utrikesministern och migrationsministern enligt de hemligstämplade dokumenten upp den irakiska invandringen i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.
Problemet var de irakier som Sverige inte ville bevilja uppehållstillstånd.

Ingen ambassad

Bildt ville ha en överenskommelse med Irak om återsändande av dessa. Om inte, skulle det vara omöjligt att upprätta en svensk ambassad i Bagdad, sade Bildt enligt dokumenten
- Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare, ska Bildt ha sagt.
Ministrarna ska också ha talat om flera hedersrelaterade mord i Sverige som lett till krav från svenskarna på en hårdare invandringspolitik.

Förfärlig retorik

Flera politiker, bland dem Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet, har reagerat starkt. Liksom flera andra hoppas hon att ministrarna är felciterade.
- Det är förfärlig retorik, jag hoppas verkligen och vill inte tro att de kan ha sagt något så avskyvärt, säger hon till SvD.
Bodil Ceballos, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, anser att anpassningen till Sverigedemokraternas agenda belyses i Wikileakshandlingarna.
- Från moderaternas sida har man anpassat sig till främlingsfientliga krafter, vilket Reinfeldt sagt att man aldrig kommer att göra, säger hon.
Centerpartisten Fredrick Federleys kommentar är att han själv inte skulle ha använt det språkbruket.
Varken Bildt eller Billström vill kommentera dokumenten. Det gäller alla handlingar som släpps av Wikileaks.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag