Ministrarna om Nato: Förändrar ingenting

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist skriver på DN Debatt att det inte är aktuellt med "tvära kast i den svenska säkerhetspolitiken".
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Ett medlemskap i Nato kan inte ersätta effekterna av den minskade militära förmåga som i många år präglade politiken", skriver försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström i sin gemensamma debattartikel.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Utredningen om svenskt Natomedlemskap som presenteras i morgon förändrar inget.

Det beskedet ger utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist på DN Debatt – dagen innan rapporten om svenskt Natomedlemskap presenteras.

"Ett medlemskap i Nato kan inte ersätta effekterna av den minskade militära förmåga som i många år präglade politiken", skriver ministerduon.

Utredningen ”Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten” har på förhand läckt ut till flera medier. Senast till DN, där försvarsreportern Mikael Holmström uppger att utredningen kommit fram till att ett medlemskap i Nato ger fler fördelar än nackdelar.

”Den mest påtagliga effekten av ett Natomedlemskap vore av allt att döma att den osäkerhet som i dag råder om hur ett gemensamt uppträdande i en Östersjökris skulle gestalta sig, undanröjs och att västs samlade konfliktavhållande förmåga därigenom sannolikt skulle öka”, står det bland annat.


LÄS MER: Natoutredningen: Fler fördelar än nackdelar


Men nu föregår Margot Wallström, utrikesminister, och Peter Hultqvist, försvarsminister, presentationen av rapporten. De föregår också sin egen presskonferens i morgon, tillsammans med representanter för M, KD, MP och C - som alla var en del av den fempartiuppgörelse som låg bakom utredningen.

"Här finns en hemläxa att göra"

På DN Debatt skriver duon att den militära alliansfriheten ligger fast och att det inte är aktuellt med "tvära kast i den svenska säkerhetspolitiken".

"Kombinationen av militär alliansfrihet, höjd nationell försvarsförmåga och fördjupade samarbeten är vårt sätt att hantera utmaningarna vi står inför utan att bidra till ökad spänning i vårt närområde", skriver ministrarna.

Utredaren Krister Bringéus fick inte ta ställning till om Sverige bör gå med i Nato. Utredningen var en kompromiss mellan de fem partierna som ingick den.

"Ett medlemskap i Nato kan inte ersätta effekterna av den minskade militära förmåga som i många år präglade politiken. Här finns en hemläxa att göra och där är det försvarspolitiska beslutet grunden för att bygga trovärdighet", skriver Margot Wallström och Peter Hultqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.