Heléne Fritzon Foto: ULF RYD / KVP/EXPRHeléne Fritzon Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Heléne Fritzon Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Morgan Johansson Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNMorgan Johansson Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Billström Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNTobias Billström Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Billström  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ministrarna KU-anmäls – för att åldersbedömningar inte stoppades

Publicerad

Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar har utstått hård kritik för att vara ovetenskapliga – och asylsökande barn kan därigenom ha fått avslag.

Nu anmäls två ministrar, Heléne Fritzon och Morgan Johansson, till konstitutionsutskottet för att metoden inte har stoppats.

– Det här innebär rättsosäkerhet för människor, säger riksdagsledamoten Staffan Danielsson, C.

I en omfattande granskning har Svenska Dagbladets Negra Efendić visat på rättsosäkerhet i Rättsmedicinalverkets, RMV, åldersbedömningar av asylsökande. 

Det var i maj 2016 som RMV fick i uppdrag av regeringen att genomföra åldersbedömningarna, som baseras på en magnetkameraundersökning av knäleden respektive en röntgenundersökning av visdomständerna.

Men metoden har anklagats för att vara ovetenskaplig, och andrahandsutlåtanden av åldersbedömningar har i många fall gått tvärtemot RMV:s utlåtanden.

Där RMV menat att personen varit över 18 år, har andrahandsutlåtanden menat att det inte går att fastställa.

Rättsmedicinalverket har fortsatt genomföra åldersbedömningar och deras rättsläkare har i början på januari utfärdat 11 000 utlåtanden, rapporterar SvD.

Staffan DanielssonFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidningen har även rapporterat om rättsläkare på myndigheten som inte känner sig trygga med metoden – och att de inte kan ta ansvar för metoden. 

Ministrarna anmäls till KU

Efter granskningen i SvD KU-anmäls nu de ansvariga ministrarna: migrationsminister Heléne Fritzon, S, och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Anmälan till konstitutionsutskottet har skickats in av riksdagsledamoten Staffan Danielsson, C. 

Orsaken är att åldersbedömningarna inte stoppats. Han beskriver det som en rättsskandal.

– Det här innebär rättsosäkerhet för människor. Regeringen ska ingripa om man befarar att det inte finns, säger han.

Konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet (KU) är ett av riksdagens utskott.

En av KU:s uppgifter är att granska regeringen och ministrarna och hur de sköter sitt arbete.

Varje vår brukar utskottet hålla utfrågningar i ärenden där ministrar eller regeringen har anmälts för påstådda brister.

Då kallas ett antal ministrar till offentliga utfrågningar.

Källa: TT

RMV:s generaldirektör bemötte under gårdagen kritiken. Hon sa då att hon kände sig trygg med metoderna.

– Vi har inget facit, du kan aldrig säga om det är rätt eller fel. Men jag känner mig trygg med det och jag har fullt förtroende för de experter som gör dem, säger Monica Rodrigo till SvD.

Tobias Billström, M, KU-anmäls

Staffan Danielsson har tidigare anmält både Rättsmedicinalverket och Migrationsverket till justitieombudsmannen, JO. Den avskrevs, men nu anmäler han myndigheterna igen.

– Det har framkommit så många nya omständigheter sedan min anmälan i november, säger han.

Även ett tidigare statsråd KU-anmäls av Staffan Danielsson. Det är tidigare migrationsminister Tobias Billström, M, som tillsammans med Morgan Johansson KU-anmäls i ett annat ärende, på samma ämne.

Enligt Staffan Danielsson ska Migrationsverket under cirka fem år ha "godtagit den ålder som den asylsökande uppgav" och inte ha kontrollerat ålder i tveksamma fall, vilket enligt honom gjort att "många tusen vuxna män felaktigt givits asyl som barn".

– Det är varje riksdagsledamots rätt att göra KU-anmälningar. Nu ska det här granskas av Konstitutionsutskottet och det välkomnar jag, säger Tobias Billström i ett sms.

Heléne Fritzon och Morgan Johansson avböjer att kommentera och avvaktar KU:s behandling av anmälningarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag