Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministrar stannar hemma för sjukdom – men slipper avdrag

Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan regeringen tillträdde har minst sju ministrar vårdats på sjukhus eller tvingats ställa in uppdrag på grund av sjukdom. Men ingen av dem har sjukanmält sig.

På så sätt undviker de löneavdrag på tusentals kronor. 

Det rapporterar SVT.

I somras avgick sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) efter att ha varit sjukskriven för utbrändhet. Det var första sjukskrivningen sedan regeringen tillträdde efter förra valet.

Hittills under mandatperioden har sju ministrar ställt in uppdrag på grund av sjukdom eller tagits in på sjukhus under den aktuella perioden – utan att sjukanmäla sig, visar SVT Nyheters genomgång.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) låg på sjukhus i somras efter en hjärtinfarkt och för 2015 vårdades statsminister Stefan Löfven för matförgiftning.

Ministrar har en karensdag och får löneavdrag om de sjukanmäler sig. Om statsministern sjukskrivit sig för matförgiftningen hade han förlorat 5 419 kronor för en karensdag. 

Summan för de övriga statsråden är mellan 4 433 och 4 750 kronor beroende på hur många dagar det var i den aktuella månaden som de blev sjuka, enligt SVT.

Ministrarna som inte sjukskrivit sig

Margot Wallström (S), utrikesminister, ställde in sitt deltagande på EU-mötet i Bratislava i september 2016 på grund av luftvägsinfektion.
Magdalena Andersson (S), finansminister, ställde in sitt tal på Skånedistriktets S-kongress i april 2016. 

Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister, opererades för en hjärtinfarkt i somras.  

Stefan Löfven (S), statsminister, blev akut illamående efter ett FN-toppmöte i Etiopien och fördes till sjukhus i juli 2015. 

Ardalan Shekarabi (S), civilminister, ställde in sin presentation av regeringens budget på grund av sjukdom i april 2017.

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, missade i november 2015 en presentation på Svenskt näringsliv på grund av sjukdom.
Alice Bah Kuhnke (MP), kulturminister, ställde in ett besök i februari 2017 i Kalmar på grund av ryggproblem. 

Källa: SVT

Statsråden själva gör bedömningen

Enligt regeringskansliet är statsråden i tjänst varje dag, året runt. Om ett statsråd inte kan fullfölja sitt uppdrag på grund av sjukdom ska han eller hon anmäla det till regeringskansliet. Men en minister kan utföra sitt uppdrag även om han eller hon är sjuk, skriver regeringskansliet i ett mejl till SVT Nyheter:

”Dagliga arbetsuppgifter för ett statsråd är exempelvis telefonsamtal, mejlväxling eller inläsning av handlingar. Detta kan statsråden göra även under sjukdom, t.o.m. under en sjukhusvistelse. Ett eller flera inställda möten på grund av sjukdom behöver alltså inte innebära att ett statsråd inte kan fullgöra sitt uppdrag”.

Men Regeringskansliet kontrollerar inte om ministrarna följer reglerna och vill inte kommentera SVT:s exempel. 

– Det är statsråden själva som gör bedömningen om de har möjlighet att fullfölja sina uppdrag, säger Louise Hallquisth, enhetschef på regeringskansliet, till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.