Ministrar sjukanmäler sig inte – får mer betalt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Statminister Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Birgitta Ohlsson och 14 andra ministrar har varit borta utan att sjukanmäla sig, avslöjar Dagens Nyheter.

De har då undvikit löneavdrag – och fått tusentals kronor för mycket i lön.

Inte en enda minister har anmält sig sjuka sedan 2010.

Lagen kräver att ministrarna ska få löneavdrag när de är sjuka. Men lagen tillämpas inte, visar  DN:s granskning.

Fredrik Reinfeldt hade i januari 2012 drabbats av maginfluensa. Han kunde därför inte närvara på det förberedande mötet med riksdagens EU-nämnd och i stället fick en statssekreterare ersätta honom. Om han skulle ha sjukanmält sig skulle han förlorat 4 645 kronor för sin första karensdag. Ändå tog han ut fullt arvode ut vid nästa lön.

Han har aldrig haft något avdrag på lönen under sin tid som statsminister. Men han är inte den enda som inte sjukanmäler sig.

DN:s granskning visar att 17 ministrar har varit sjuka utan att ha anmält det. Det är representanter från samtliga allianspartier, med namn som Lena Adelshon Liljeroth (M), Annie Lööf (C), Anders Borg (M), Andreas Carlgren (C), Sten Tolgfors (M) och Gunilla Carlsson (M).

Borg tog två dagar

Senaste gången som en minister registrerade sin sjukfrånvaro var i december 2009, då Anders Borg hade två sjukdagar. När han senare varit sjuk, i mars 2012, har inget löneavdrag gjorts. Ändå framgår det i ministrarnas inlägg i sociala medier, artiklar och protokoll att de inte har kunnat fullfölja sina uppdrag på grund av sjukdom.

Enligt reglerna har ministrar inte rätt till semester, utan ska vara i tjänst 365 dagar per år. Däremot kan de själva bestämma om ledighet för "vila och rekreation", men då ska de registrera detta till Statsrådsberedningen.

Alltid i tjänst

De flesta ministrar som DN har varit i kontakt med om frågan har hänvisat till Statsrådsberedningens rättschef Christina Weihe.

Hon menar att ministrarna alltid är i tjänst, även om det är sjuka.

- Statsråden och statsministern har sina uppdrag dygnet runt och året runt. Även om de inte kan delta i något möte - oavsett orsak. Bestämmelsen har sett likadan ut sedan lång tid tillbaka och jag kan konstatera att det sällan görs avsteg från den huvudprincipen, det vill säga att statsråden alltid är i tjänst, säger hon till Dagens Nyheter.

Odell: "Ska betala tillbaka"

DN konfronterade kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) om att han inte kunde närvara på en interpellationsdebatt 13 februari 2007 "på grund av sjukdom". Han säger att han inte minns att han någonsin varit sjuk som statsråd.

- Men stämmer detta så är det alldeles uppenbart att jag har gjort fel. Det är självklart att jag i så fall ska betala tillbaka, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.