Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministrar, militärer och forskare: Det är största hotet mot Sverige

Mikael Damberg (S), Peter Hultqvist (S) och Säpo-chefen Klas Friberg berättar om dagens hot mot Sverige.

Under tre dagar har partiledare, ministrar, militärer, poliser, forskare, myndighetschefer, generaldirektörer och andra experter samlats i Sälen för att stöta och blöta frågan om Sveriges försvar: Både det militära, det civila och det digitala.

Expressen passade i samband med det på att ställa frågan: Vilket är det enskilt största hotet mot svensk säkerhet just nu?  

Ann Linde (S), utrikesminister: Ryssland

– Försvarsberedningen har pekat ut Ryssland. Om vi tittar på försvarsberedningens rapport så konstaterar man att det finns möjlighet till angrepp också på Sverige, och därmed är säkerheten sämre än tidigare. Det är anledningen till att försvaret nu får väldigt mycket mer pengar än tidigare. 

Ann Linde (S), utrikesminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen: Kina

– Det främsta långsiktiga hotet mot Sveriges säkerhet i dag är statliga aktörer som nu inte bara utgör ett underrättelsehot mot Sverige, utan även ett säkerhetshot. De har syften som skulle kunna hota – och delvis äventyra – yttrandefriheten i Sverige. De har också syften som påverkar det ekonomiska välståndet och det politiska oberoendet. Vi ser att de agerar inom alla de här tre områdena i dag. Det handlar främst om Ryssland och Kina, men Kina är i större utsträckning ett långsiktigt hot mot Västeuropa än vad Ryssland är nu. 

Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare: Vårt närområde

– Jag vill inte gradera eller peka ut enskilda hot men konstaterar att säkerhetsläget i vårt närområde har försämrats över tid. Som försvarsberedningen framhåller kan vi inte utesluta ett väpnat angrepp eller användandet av militära maktmedel mot Sverige. Även på den globala arenan ökar osäkerheten, vilket vi inte minst sett när det gäller de senaste veckornas utveckling i Mellanöstern, och vi ser inga tecken på att spänningsläget avtar. 

Överbefälhavare Micael Bydén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Hultqvist (S), försvarsminister: Går inte att välja

– Det är så många dimensioner i detta, så det blir fel att bara välja ut en enda sak. För här handlar det om vad det finns för politisk vilja att eventuellt göra något emot oss. Vad är det som pågår när det gäller påverkansoperationer, cyberangrepp och olika typer av provokativa beteenden? Och vilken säkerhetspolitisk helhet sätts vi in i? Det är hela det där spektrumet. Men det grundläggande händelseförloppet är att Ryssland hade en aggression mot Georgien 2008, annekterade Krim 2014 och har en pågående konflikt i Ukraina. Deras agerande har skapat ett annat säkerhetsläge i vår del av Europa. 

Peter Hultqvist (S), försvarsminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB: Den digitala utvecklingen

– Den snabba digitala utvecklingen är såväl det största hotet, som den största möjligheten. 

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Bynander, chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet vid Försvarshögskolan samt ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien: Ett splittrat EU

– Jag anser att det enskilt största hotet mot Sverige är ett sammanbrott i de europeiska säkerhetsstrukturerna som skulle splittra EU och bereda vägen för rysk dominans i norra Europa. Polariseringen av inrikespolitiken och framväxten av högernationalism undergräver EU-ländernas värdegemenskap vilket skadar europeisk säkerhet.

Fredrik Bynander, Försvarshögskolan.

Anders Thornberg, rikspolischef: Våra egna dödsskjutningar

– Ur polisens perspektiv är det största hotet just nu tillväxten av unga personer till den grova brottsligheten. För att långsiktigt bryta utvecklingen med dödsskjutningar och sprängdåd krävs en kraftsamling från hela samhället, som är betydligt större än vad vi har sett hittills. Jag efterlyser fler förebyggande åtgärder och en större samordning mellan olika politikområden, statliga myndigheter och kommuner runt tidiga insatser för unga.

Anders Thornberg, rikspolischef.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna: Ryssland

– För svenskt vidkommande är det Ryssland.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mikael Damberg (S), inrikesminister: En gråzon 

– Just nu är det någon form av gråzonsproblematik. Hybrida hot, som inte behöver gå till en krigshandling. Vi blir angripna av cybersystemet, man angriper kritisk infrastruktur, det finns påverkanskampanjer mot Sverige. Så det är en mer smygande påverkan som egentligen pågår var och varannan vecka. Det är en ny, breddad hotbild som Sverige måste ha en starkare beredskap för att hantera. Därför inrättar vi nu ett cybersäkerhetscenter i Sverige under året, men vi utreder också en ny myndighet för psykologiskt försvar. 

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet: Ett förstört klimat

– Som försvarsberedningen kommer fram till så finns det inget enskilt största hot, utan flera. Det är en komplex fråga. Samtidigt vet vi att ett förstört klimat kommer att leda till mer extrema väderhändelser som torka, översvämningar och skogsbränder. Detta riskerar Sveriges säkerhet i framtiden.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna: En kombination

– Det handlar inte längre om ett enda enskilt hot, utan om en kombination av flera hot: yttre och inre, militära och digitala, fysiska och psykologiska. Både militära hot i vårt närområde, ökad global osäkerhet och hot som cyberattacker och påverkanskampanjer. Men också den grova gängkriminaliteten. Därutöver ser vi hot från våldsbejakande extremister, exempelvis IS-återvändare och personer som Säkerhetspolisen bedömer är ett hot mot den nationella säkerheten. Inre och yttre säkerhet hänger alltså intimt ihop. En stark svensk röst utomlands börjar med framgångsrik politik hemmavid. Ingen lyssnar på en regering som inte klarar av att sköta om sitt eget land. Den här regeringen är tyvärr oförmögen att göra detta. 

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

LÄS MER: Hon är liberalen som tjänar mest hos Löfven (PREMIUM)

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.