Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministrar lurades av fejkat Hans Dahlgren-konto

Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Nu har vår nya EU-minister skaffat twitter. Följ gärna @HansDahlgrenEU och hans spännande arbete", skrev socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter. 

Kontot tillhör dock ett troll som tidigare utgett sig för att vara kulturminister Amanda Lind (MP), rapporterar Dagens Nyheter

Under onsdagen rekommenderade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sina 32 000 följare på Twitter att följa ett fejk-konto – som utgav sig för att tillhöra nya EU-ministern Hans Dahlgren. 

Under eftermiddagen hade Annika Strandhälls rekommendation raderats från hennes konto. 

Kontot har tidigare låtsats vara kulturminister

Tidigare har hon publicerat en hyllning till S-veteranen som startade sin politiska karriär som pressekreterare åt dåvarande statsminister Olof Palme 1976.  

https://twitter.com/strandhall/status/1087781656256278533

Det falska Hans Dahlgren-kontot hade bara två dagar tidigare utgett sig för att tillhöra nya kulturministern, Amanda Lind (MP), rapporterar DN

Tidningen rapporterar att mannen som ligger bakom det fejkade kontot är ökänd för liknande bluffar och att han i oktober 2015 lurade flera medier att han var Nobelspristagaren Svetlana Aleksijevitj. 

Margot Wallström svalde också bluffen

En annan av ministrarna som gick på mannens nya Hans Dahlgren-bluff är utrikesminister Margot Wallström, som retweetade ett inlägg från kontot, skriver DN som rapporterar att det falska kontot stängdes under onsdagseftermiddagen. 

Annika Strandhälls presskommunikatör Victor Harju kommenterar händelsen i ett sms till DN:

”Det var ett missförstånd. Det har varit samtal om att han och andra nya statsråd kanske skulle starta konton. Dock mycket olyckligt att fejkade konton utger sig för att vara officiella. Kontot är anmält till Twitter från regeringskansliet.” 

Expressen har Victor Harju som hänvisar till kommentaren som lämnats till DN. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!