Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministrar KU-anmäls för kinesisk vapenaffär

– Sverige ska vara en aktör internationellt som stärker mänskliga rättigheter och fred- och konfliktlösning. Inte en nation som göder diktaturer med vapen, säger Åsa Romson (MP).Foto: Izabelle Nordfjell

Miljöpartiet KU-anmäler försvarsministern och utbildningsminister efter Uppdrag gransknings avslöjande.

– Det klart att det här är en soppa som behöver städas upp, säger Åsa Romson (MP).

Uppdrag gransknings avslöjande om att FOI försökt samarbeta med Kina har lett till att Miljöpartiet anmäler försvarsministern och utbildningsministern till Konstitutionsutskottet.

– Det klart att det här är en soppa som behöver städas upp. Hittills har alliansregeringen och försvarsminister varit ganska ointresserade av att skärpa upp det här, säger språkröret Åsa Romson (MP).

Hon är kritisk till uppgifterna om samarbetsplanerna med Kina.

– Sverige ska vara en aktör internationellt som stärker mänskliga rättigheter och fred- och konfliktlösning. Inte en nation som göder diktaturer med vapen, säger hon.

Upplägget som Uppdrag granskning avslöjat liknar det bulvanupplägg som användes i ”Saudiaffären”, som avslöjades av Sveriges Radios Ekot 2012. Efter avslöjandet avgick dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors.

Oklart om regeringen har kännedom

Huruvida regeringen bör ha kännedom och måste ge sitt godkännande för ett avtal av det här slaget är oklart, enligt Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– Generellt måste samarbete om krigsmateriel godkännas av regeringen, men om det rör sig om tjänsteexport, som det kan göra i det här fallet, är inte kraven lika långtgående, säger han till TT.

Expressen söker försvarsminister Karin Enström.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

Ex-strippan: Livet på insidan av Stockholms strippklubbar

Lisa: ”Det är egentligen porrklubbar, där vissa tjejer har sex med gästerna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.