Ministrar i möte med Google efter kritiken

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Regeringen höll på fredagen ett möte med representanter från Google, Twitter och Tidningsutgivarna. 

Även Facebook skulle ha deltagit, men de lämnade återbud. 

Nu ger Google besked om att de planerar att skala upp verksamheten med 10 000 anställda efter kritiken.

Efter den senaste tidens kritik mot nätjättarna kallade justitieminister Morgan Johansson till sig företrädare för Facebook och Google. 

Mötet hölls på fredagen på justitiedepartementet i Stockholm. Företrädare för Google och Twitter deltog på mötet. Även organisationen Tidningsutgivarna var på plats. Fram tills i går var även tanken att Facebook skulle delta i mötet - men de valde att ställa in.  

Google lovar åtgärder 

Efteråt höll ministrarna tillsammans med Ben McOwen Wilson, som är Europachef för Youtube och representerade YouTube och Google på mötet, en presskonferens. 

Ett konstruktivt och dialoginriktat möte vad budskapet man förmedlade. 

Bland annat har Google, genom Youtube som var på plats, visat på en rad åtgärder som man nu kommer att vidta. Åtgärderna presenterades i ett brev som nu har blivit offentligt och går i korthet ut på att plattformarna kommer att skärpa kontrollen av sitt material och anställa fler som kommer att kontrollera vad som publiceras.

"Område under ständig utveckling"

– Jag tycker att det viktigaste är att man från plattformarna säger att man kommer avsätta betydligt mer resurser än tidigare för att avlägsna hot och hat och se till att lagar och regler upprätthålls, säger Peter Eriksson i en intervju efter presskonferensen. 

Mötet mellan dessa parter kommer att följas upp med ytterligare ett möte. Peter Eriksson vill inte svara på om en ändring av lagen även kan bli aktuellt om de åtgärder som nätjättarna lovat inte blir verklighet. 

– Det här är ett område som är under ständig utveckling och som förändrar hela vårt samhälle. Då måste man antagligen reglera i större utsträckning framöver. Det kommer handla om både frivillig reglering men också delvis om att man måste ha lagar och regler, säger han. 

Facebook deltog inte 

Facebook var inte med vid mötet på justitiedepartementet. Peter Eriksson har själv besökt Facebook på deras kontor i Dublin på Irland. 

– Det var ett bra möte, därför var jag förvånad att de inte ville komma i dag, säger Peter Eriksson.

Enligt honom ska Facebook då ha presenterat åtgärder för hur man ska bli av med trollkonton och hur de ska ta bort illegalt material snabbare. Facebook lovar även att man från och med i sommar kommer att tydliggöra vem som är avsändaren för alla reklaminslag på plattformen. 

Även justitieminister Morgan Johansson var nöjd med mötet och upplever att företagen har lyssnat på den kritik som man från regeringens håll har framfört. 

Regeringen har ett ansvar

– Det var konstruktivt och god stämning. Det visade sig att Google och YouTube är beredda att vidta åtgärder. Jag upplever att åtminstone YouTube och Google har lyssnat och varit väldigt konkreta. Twitter var med på mötet via telefon. Under det här mötet etablerade vi en kontakt på högsta nivå mellan de svenska tidningsutgivarna och Twitter som inte har funnits tidigare och det har efterfrågats, säger Morgan Johansson. 

Han säger att man nu kommer att driva frågan om en dialog med Facebook vidare. 

Kommer du att besöka Facebook i Dublin?

– Det utesluter jag inte, men det rimliga är nog att det är Facebook som kommer till regeringen och inte tvärtom. den diskussionen får vi föra vidare. Facebook skulle nog behöva visa att man tar detta på allvar och att man vidtar konkreta åtgärder. 

– Vi får följa detta och sköta den dialogen på annat sätt. Vi tänker följa upp detta med ett ytterligare möte framöver, säger Morgan Johansson. 

Bortsett från de åtgärder som nätjättarna vidtar, har inte ni i regeringen ett ansvar för detta?

– Jo det har vi, till exempel om det rör sig om brottsutredningar. Då måste vi se till att poliser och åklagare har resurser att prioritera den här typen av brott. 

Från Tidningsutgivarnas sida deltog bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson: 

– Det här var ett konstruktivt möte: Morgan Johansson och Peter Eriksson var mycket tydliga mot nätjättarna och vi från Tidningsutgivarna förklarade att vi är redo att bidra till ökad kunskap om den svenska debattmiljön och vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin med bland annat hot. Google, måste jag säga, presenterade många ambitiösa initiativ. Twitter har dock en del att förklara och Facebook dök inte ens upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.