Terrorexperten: Alice Bah Kuhnke har fel

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Foto: Olle Sporrong
Annie Lööf.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, hyllade Umeå kommuns arbete med att möta de som återvänder från terrorgruppen IS.

Men Umeå har inte tagit emot några IS-återvändare – alls, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Nu kritiseras Alice Bah Kuhnke av flera tunga politiker.

"I en så allvarlig fråga om hur vi måste arbeta mot radikalisering och med avradikalisering krävs ledarskap och handlingskraft. Samt fakta", skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

I söndagens "Agenda" i SVT berättade en man om hur han lämnade Sverige för att ansluta till terrorgruppen IS i Syrien, för att sen ångra sig och återvända till Sverige.

Över 300 personer beräknas ha lämnat Sverige för att strida för IS, och över 150 har återvänt, enligt Säpo. I SVT-programmet sa demokratiminister Alice Bah Kuhnke – som är ansvarig för frågan – att mellan 10 och 30 personer fått hjälp när de återvänt till Sverige.

– Det är alldeles för få. Vi måste samverka mycket bättre. Polisen, Socialstyrelsen och Säpo måste jobba tillsammans. Det är många kommuner där man inte ens vet vem som har ansvaret, sa hon bland annat.


ANNE-CHARLOTTE MARTEUS: Mycket snack men lite fakta, Alice Bah Kuhnke


Kommunen förundrad efter Alice Bah Kuhnkes ord

Vidare lyfte Alice Bah Kuhnke fram Umeå kommun – och "vissa" stadsdelar i Göteborg – och sa att där "fungerar det väldigt väl" med att ta hand om IS-återvändare. Något som dock inte stämmer – i och med att Umeå kommun inte tagit emot några, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

– Vi har inte haft några konkreta fall, säger Seth Åberg, ansvarig för arbetet mot våldsbejakande extremism i Umeå kommun, till SVT.

– Vi kan ju inte bli bra på något som vi inte gjort.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Foto: Marcus Ericsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ranstorp: Stämmer inte

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp ställer sig frågande till Alice Bah Kuhnkes uttalanden.

– Det var fel. Vi har precis varit i Göteborg och vi har också pratat med individer kring samordnarna. Så de uppgifterna stämmer inte, säger Ranstorp i SVT:s "Rapport" och "Aktuellt".

Ranstorp tvivlar också på att det stämmer att så många som uppåt 30 återvändare ska ha tagits om hand i Sverige:

– Man ska veta, när man jobbar med de här frågorna, hur utmaningarna ser ut. Om man inte vet exakt hur många vi kan arbeta med, hur ska vi då kunna sätta in insatser?

– Jag tror kanske inte hon har fått någon så bra briefing i området.

Annie Lööf: Krävs fakta

Nu kritiseras Alice Bah Kuhnke också av Centerpartiets ledare Annie Lööf. Via Twitter skriver hon:

"I en så allvarlig fråga om hur vi måste arbeta mot radikalisering och med avradikalisering krävs ledarskap och handlingskraft. Samt fakta."https://twitter.com/annieloof/status/841382625944186880

Haddad: Regeringen har tappat greppet

Även Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiska talesperson, är kritisk till Alice Bah Kuhnkes felaktiga uttalanden.

"Regeringens ansvariga minister hade inte alla fakta klara och gav en bild att den inte har kontroll över hur det faktiskt ser ut med de insatser som regeringen stöttat runtom i landet", skriver han i en kommentar och fortsätter:

"Liberalerna kräver nu besked om hur det ser ut och vilka resultat som kan utlösas av regeringens arbete med IS-återvändare."

Haddad menar att radikalisering och extremism måste "tas på större allvar av regeringen", som han menar verkar "helt tappat greppet om frågan".

M-toppen: "Bekymras"

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknads-, integrations- och jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna, och andre vice ordförande i partiet, skriver på Twitter:

"Bekymras över att Bah Kuhnke inte ger korrekta uppgifter om IS-återvändare. En viktig fråga för Sveriges säkerhet."https://twitter.com/ElisabethSvan/status/841387536845021189

I en skriftlig kommentar utvecklar hon:

"Det här är antingen ett tecken på okunskap eller att Bah Kuhnke som ansvarig minister medvetet slirar på sanningen. Oavsett vilket är det allvarligt. Hur vi hanterar IS-återvändare är en viktig fråga för Sveriges säkerhet."

Alice Bah Kuhnkes försvar

Alice Bah Kuhnke förklarar sina uttalanden i SVT:s "Aktuellt", och menar att hon inte syftade på arbetet med återvändare, utan på det förebyggande arbetet.

– Det jag syftade på var att man i Umeå och i vissa stadsdelar i Göteborg har en medvetenhet och bra förutsättningar att hantera den här typen av oerhört komplexa sociala problem, säger hon.

Vidare säger hon att Magnus Ranstorps kritik mot henne får stå för honom.

– Han gör det enkelt för sig. Det här är ett väldigt komplext område som kräver många insatser, säger Alice Bah Kuhnke.


MAGDA GAD: En svensk IS-återvändare fick tv-tid i Sverige för att prata om att det är synd om honom

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.