Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerns uppmaning till juristerna: "Berätta"

Anna Ekström (S) uppmanar Sveriges jurister att berätta om sina erfarenheter om övergrepp och trakasserier. Foto: NORA LOREK
Anne Ramberg, ordförande i Advokatsamfundet, kritiseras hårt av Anna Ekström.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

S-ministern Anna Ekström uppmanar Sveriges jurister att vara en del av #metoo och berätta om sina erfarenheter: ”Anmäl! Berätta! Skammen är förövarnas.”

Samtidigt anklagar hon Advokatsamfundets Anne Ramberg för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter.

"Jag har berättat om att också jag har utsatts för sexuella trakasserier, men jag har banne mig inte redovisat mina sexuella erfarenheter", skriver hon på sin Facebook-sida.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, S, har under kampanjen #metoo själv valt att berätta om sina erfarenheter från tiden som domstolsjurist. 

I ett Facebook-inlägg skriver hon att hon, precis som alla kvinnliga jurister hon känner, vet att övergrepp förekommer också på juristernas arbetsplatser. 

Hon berättar om en erfarenhet som ung jurist när en kollega drog handen över hennes rygg och ner över benen. 

"Min reaktion blev att jag skämdes. I flera år slog jag ner blicken när jag mötte mannen."

Ekström: "Anmäl! Berätta! Skammen är förövarnas"

I inlägget uppmanar hon Sveriges jurister att berätta om vad de varit med om: 

"Jag vill uppmana alla jurister - kvinnor och män, äldre och yngre - att inte finna sig i den tystnad som länge har rått om sexuella övergrepp, kränkningar och ren sexism på juristers arbetsplatser. Anmäl! Berätta! Skammen är förövarnas."

Samtidigt riktar hon stark kritik mot Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg efter hennes text i tidningen Advokaten med anledning av #metoo-kampanjen, något branschtidningen Legally yours var först med att berätta.

Anne Ramberg.Foto: JOHAN JEPPSSON

Ekström citerar från Rambergs text, där hon bland annat uttrycker kritik mot att kvinnliga ministrar berättar detaljerat om sina erfarenheter:   

"Utan att ifrågasätta riktigheten av anklagelserna och utan att skuldbelägga offren finns skäl att i några fall ställa sig frågande till den mycket långfristiga passivitet som i övrigt resursstarka kvinnor enligt egna utsagor uppvisat. Jag är heller inte övertygad om det ändamålsenliga i att kvinnliga statsråd, med uppgift att styra landet, med onödig utförlighet redovisar sina sexuella erfarenheter" skriver Ramberg.

"Likställer övergrepp"

Anna Ekström skriver att hon valt att berätta om just den erfarenheten eftersom hon ville visa att också "resursstarka" kvinnor utsätts, skäms och tiger. Hon hoppas vidare att unga kvinnor på advokatbyråer och andra arbetsplatser kan finna stöd i att hon också säger "me too"har 

Anna Ekström anklagar Anne Ramberg för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter.Foto: SVEN LINDWALL

S-ministern anklagar Ramberg för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter. 

"Att också resursstarka kvinnor riskerar hånfulla kommentarer för denna öppenhet visar Anne Ramberg med all önskvärd tydlighet genom att likställa de övergrepp vi utsatts för med sexuella erfarenheter. Det är en vanligt förekommande jämförelse; jag blir lika upprörd när den levereras med torr juridisk prosa som när den uttrycks grövre från anonyma hatkonton. Jag har berättat om att också jag har utsatts för sexuella trakasserier, men jag har banne mig inte redovisat mina sexuella erfarenheter", skriver Anna Ekström på sin Facebook-sida.

Expressen har varit i kontakt med Anne Ramberg, som avböjer att kommentera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.