Anna Ekström (S) uppmanar Sveriges jurister att berätta om sina erfarenheter om övergrepp och trakasserier. Foto: NORA LOREKAnna Ekström (S) uppmanar Sveriges jurister att berätta om sina erfarenheter om övergrepp och trakasserier. Foto: NORA LOREK
Anna Ekström (S) uppmanar Sveriges jurister att berätta om sina erfarenheter om övergrepp och trakasserier.  Foto: NORA LOREK
Anne Ramberg, ordförande i Advokatsamfundet, kritiseras hårt av Anna Ekström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMAnne Ramberg, ordförande i Advokatsamfundet, kritiseras hårt av Anna Ekström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Anne Ramberg, ordförande i Advokatsamfundet, kritiseras hårt av Anna Ekström. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ministerns uppmaning till juristerna: "Berätta"

Publicerad

S-ministern Anna Ekström uppmanar Sveriges jurister att vara en del av #metoo och berätta om sina erfarenheter: ”Anmäl! Berätta! Skammen är förövarnas.”

Samtidigt anklagar hon Advokatsamfundets Anne Ramberg för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter.

"Jag har berättat om att också jag har utsatts för sexuella trakasserier, men jag har banne mig inte redovisat mina sexuella erfarenheter", skriver hon på sin Facebook-sida.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, S, har under kampanjen #metoo själv valt att berätta om sina erfarenheter från tiden som domstolsjurist. 

I ett Facebook-inlägg skriver hon att hon, precis som alla kvinnliga jurister hon känner, vet att övergrepp förekommer också på juristernas arbetsplatser. 

Hon berättar om en erfarenhet som ung jurist när en kollega drog handen över hennes rygg och ner över benen. 

"Min reaktion blev att jag skämdes. I flera år slog jag ner blicken när jag mötte mannen."

Ekström: "Anmäl! Berätta! Skammen är förövarnas"

I inlägget uppmanar hon Sveriges jurister att berätta om vad de varit med om: 

"Jag vill uppmana alla jurister - kvinnor och män, äldre och yngre - att inte finna sig i den tystnad som länge har rått om sexuella övergrepp, kränkningar och ren sexism på juristers arbetsplatser. Anmäl! Berätta! Skammen är förövarnas."

Samtidigt riktar hon stark kritik mot Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg efter hennes text i tidningen Advokaten med anledning av #metoo-kampanjen, något branschtidningen Legally yours var först med att berätta.

Anne Ramberg.Foto: JOHAN JEPPSSON

Ekström citerar från Rambergs text, där hon bland annat uttrycker kritik mot att kvinnliga ministrar berättar detaljerat om sina erfarenheter:   

"Utan att ifrågasätta riktigheten av anklagelserna och utan att skuldbelägga offren finns skäl att i några fall ställa sig frågande till den mycket långfristiga passivitet som i övrigt resursstarka kvinnor enligt egna utsagor uppvisat. Jag är heller inte övertygad om det ändamålsenliga i att kvinnliga statsråd, med uppgift att styra landet, med onödig utförlighet redovisar sina sexuella erfarenheter" skriver Ramberg.

"Likställer övergrepp"

Anna Ekström skriver att hon valt att berätta om just den erfarenheten eftersom hon ville visa att också "resursstarka" kvinnor utsätts, skäms och tiger. Hon hoppas vidare att unga kvinnor på advokatbyråer och andra arbetsplatser kan finna stöd i att hon också säger "me too"har 

Anna Ekström anklagar Anne Ramberg för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter.Foto: SVEN LINDWALL

S-ministern anklagar Ramberg för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter. 

"Att också resursstarka kvinnor riskerar hånfulla kommentarer för denna öppenhet visar Anne Ramberg med all önskvärd tydlighet genom att likställa de övergrepp vi utsatts för med sexuella erfarenheter. Det är en vanligt förekommande jämförelse; jag blir lika upprörd när den levereras med torr juridisk prosa som när den uttrycks grövre från anonyma hatkonton. Jag har berättat om att också jag har utsatts för sexuella trakasserier, men jag har banne mig inte redovisat mina sexuella erfarenheter", skriver Anna Ekström på sin Facebook-sida.

Expressen har varit i kontakt med Anne Ramberg, som avböjer att kommentera. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag