Ministerns svar efter M:s krav om Afghanistan

CNN-reportage visar att terrorgruppen växer sig starkare när USA lämnar landet.
Biståndsministern Per Olsson Fridh.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från protesterna mot utvisningar av afghaner 2016.
Foto: LISA MATTISSON
Moderaternas Maria Malmer Stenergard.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill dra in biståndet till Afghanistan eftersom landet vägrar ta emot migranter som utvisas från Sverige och övriga Europa. 

Beskedet från regeringen är ett benhårt nej. 

– För mig blir det här väldigt cyniskt. Det afghanska folket görs till brickor i ett politiskt spel som Moderaterna vill spela här på hemmaplan i Sverige, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

Under lördagen meddelade Afghanistans departement för flyktingar och återvändande, MoRR, att de slutar ta emot sina medborgare som tvångsdeporteras från EU och övriga europeiska länder. 

Som motivering anger de ökande stridigheterna i landet mellan talibaner och regeringsstyrkor, och att en tredje våg av coronapandemin härjar i landet. 

Stoppet gäller tre månader framåt. 

Biståndsministern: ”Skulle gynna talibanerna mer”

Efter beskedet uppmanade Moderaterna regeringen att dra in biståndet till landet, och hänvisade till att Migrationsverket anser att säkerhetsläget tillåter utvisningar till Afghanistan. 

– Vi behöver ha fungerande utvisningar till Afghanistan. Både av dem som fått nej på sin asylansökan och de som dömts till utvisning för brott. Man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, vilket de är skyldiga att göra enligt folkrätten. Och det tycker jag att regeringen nu bör överväga, sa partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till Expressen. 

Under söndagen kom regeringens svar: Bistånd kommer fortsätta betalas ut till Afghanistan.  

– Att gå Moderaternas väg och dra in biståndet skulle bara gynna talibanerna mer. Regeringen står fast vid vår solidaritet med det afghanska folket som nu lidit mer än 40 år med väpnad konflikt. Det drabbar helt fel personer om vi skulle börja villkora biståndet, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). 

”För mig blir det här väldigt cyniskt”

– För mig blir det här väldigt cyniskt. Det afghanska folket görs till brickor i ett politiskt spel som Moderaterna vill spela här på hemmaplan i Sverige. 

I en konversation på Twitter skriver Maria Malmer Stenergard till biståndsministern: 

”Vad vill du då säga till de våldtäktsoffer som får se sina förövare fortsätta gå omkring på Sveriges gator – trots utvisningsbeslut?”. 

https://twitter.com/MariaStenergard/status/1414151965332889602

Hur ser du på att Migrationsverket bedömer att säkerhetsläget i Afghanistan tillåter utvisningar dit? 

– Det är myndighetens ansvar och det är individärenden som måste prövas. Det har inte jag att lägga mig i. Men det är så klart att som biståndsminister kan jag se den generella utvecklingen i landet, den är oerhört negativ i nuläget, säger Per Olsson Fridh. 

Vad säger du om att länder är skyldiga att ta emot sina egna medborgare enligt folkrätten? 

– Så är det ju. Och där måste det finnas fungerande mekanismer internationellt som möjliggör för det. Samtidigt så är Moderaterna ganska snabba här hemma i Sverige på att vilja tumma på exempelvis asylrätten, som är en del av folkrätten. 

”Säkerhetsläget försämras snabbt”

Per Olsson Fridh tar upp hur den afghanska regeringen förlorar allt mer territorium till talibanerna och att den afghanska regeringen inte kan garantera säkerheten för invånarna. Han menar att indraget bistånd skulle ge svåra följder för landet och dess folk. 

– I ett läge där säkerhetsläget försämras snabbt i Afghanistan vill Moderaterna dra in svenskt stöd till fredsansträngningar, flickors utbildning och grundläggande hälsa. Att lösningen skulle vara att dra undan mattan för det arbete som exempelvis Svenska Afghanistankommittén gjort i decennier skulle få stora konsekvenser för en redan utsatt befolkning, säger Per Olsson Fridh. 

Maria Malmer Stenergard säger sig inte vara förvånad över regeringens inställning till det afghanska biståndet. 

”Regeringen har misslyckats med återvändandet, och det förvånar mig inte att frågan inte är prioriterad för Olsson Fridh”, skriver hon i en kommentar till Expressen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.