Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerns nya löfte om barnäktenskap

Under programmet kommenterade Lena Hallengren även Migrationsverkets och Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lena Hallengren och Niklas Svensson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Barnminister Lena Hallengren (S) lämnar i dag ett nytt besked om barnäktenskap.

– Det är förödande att vara ung tjej och bli bortgift. Barn ska inte leva i äktenskap i Sverige, punkt slut, säger hon i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Efter knappt en månad i Stefan Löfvens regering gästade barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren på onsdagskvällen Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Inför direktsändningen från studio 1 på Kungsholmen i Stockholm lovade ministern ett totalförbud mot barnäktenskap.

– Till sommaren kommer regeringen lägga ett skarpt lagförslag kring barnäktenskap och då täpper vi till den lucka som den borgerliga regeringen lämnade öppen.

Den nya lagen är tänkt att gälla från 1 januari 2019. 


Se tidigare avsnitt
Här hittar du "Bara Politik"

– Det får inte råda någon oklarhet som helst kring vilka lagar och värderingar som gäller i Sverige, därför är det viktigt att bekämpa barnäktenskap, säger Lena Hallengren.

– Sverige har en av världens strängaste lagstiftningar om barnäktenskap. Nu ska det nya förslaget ytterligare skärpa den.

Hallengren efter domen: "En otroligt stark tjej"

Hon kommenterar också dagens dom mot föräldrar som försökt gifta bort sin tonårsdotter med en man i 25-årsåldern. 

– Det verkar vara en otroligt stark tjej och jag hoppas att hon nu äntligen kan börja leva det liv som hon vill leva, säger ministern och fortsätter:

– Det är en fruktansvärd händelse och fel på många sätt och vis. Tvångsäktenskap är olagligt i Sverige.

Lena Hallengrens ministerkollega Heléne Fritzon, biträdande justitieminister, är den som ansvarar för lagrådsremissen i regeringen. 

– Den utredning som regeringen tillsatt presenterade strax före jul sitt förslag till ytterligare begränsningar av möjligheterna att erkänna utländska barnäktenskap. Förslaget har varit ute på remiss och regeringen avser att till sommaren besluta om en lagrådsremiss. Eftersom förslaget fortfarande bereds är det inte möjligt att i dag redogöra för exakt hur regeringens förslag kommer att se ut, säger Fritzons pressekreterare Joanna Abrahamsson i dag. 

Barnäktenskap ett globalt problem

Samtidigt är problemet med både tvångsäktenskap och barnäktenskap stort globalt. 

Enligt FN:s barnfond UNICEF har över 700 miljoner kvinnor världen över ingått äktenskap som barn.

År 2016 uppskattade Migrationsverket att 132 barn var gifta, 129 flickor och 3 pojkar. Det bedöms också att det finns ett stort mörkertal rörande fall av barnäktenskap.

– Varje enskilt fall är säkert unikt, men jag ser fram emot att vi på olika sätt nu skärper lagstiftningen, säger Lena Hallengren.

Socialstyrelsens broschyr

Under programmet kommenterade Lena Hallengren även Migrationsverkets och Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap, som kritiserades hårt under förra veckan.

– Information är alltid viktigt, men sådan här information ska kristallklart meddela vad som gäller, säger Lena Hallengren.

Hon har tidigare kommenterat den numera indragna broschyren, som heter "Information till dig som är gift med ett barn", och kallat den "häpnadsväckande", och sagt att hon "saknar ord".

"Bara Politik" sänds klockan 19.00 på onsdagar. I programmet medverkade också den tidigare utrikesministern Carl Bildt och politikerparet Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.