Under programmet kommenterade Lena Hallengren även Migrationsverkets och Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap. Foto: ALEX LJUNGDAHLUnder programmet kommenterade Lena Hallengren även Migrationsverkets och Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Under programmet kommenterade Lena Hallengren även Migrationsverkets och Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lena Hallengren och Niklas Svensson. Foto: ALEX LJUNGDAHLLena Hallengren och Niklas Svensson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lena Hallengren och Niklas Svensson. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ministerns nya löfte om barnäktenskap

Publicerad

Barnminister Lena Hallengren (S) lämnar i dag ett nytt besked om barnäktenskap.

– Det är förödande att vara ung tjej och bli bortgift. Barn ska inte leva i äktenskap i Sverige, punkt slut, säger hon i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Efter knappt en månad i Stefan Löfvens regering gästade barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren på onsdagskvällen Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Inför direktsändningen från studio 1 på Kungsholmen i Stockholm lovade ministern ett totalförbud mot barnäktenskap.

– Till sommaren kommer regeringen lägga ett skarpt lagförslag kring barnäktenskap och då täpper vi till den lucka som den borgerliga regeringen lämnade öppen.

Den nya lagen är tänkt att gälla från 1 januari 2019. 


Se tidigare avsnitt
Här hittar du "Bara Politik"

– Det får inte råda någon oklarhet som helst kring vilka lagar och värderingar som gäller i Sverige, därför är det viktigt att bekämpa barnäktenskap, säger Lena Hallengren.

– Sverige har en av världens strängaste lagstiftningar om barnäktenskap. Nu ska det nya förslaget ytterligare skärpa den.

Hallengren efter domen: "En otroligt stark tjej"

Hon kommenterar också dagens dom mot föräldrar som försökt gifta bort sin tonårsdotter med en man i 25-årsåldern. 

– Det verkar vara en otroligt stark tjej och jag hoppas att hon nu äntligen kan börja leva det liv som hon vill leva, säger ministern och fortsätter:

– Det är en fruktansvärd händelse och fel på många sätt och vis. Tvångsäktenskap är olagligt i Sverige.

Lena Hallengrens ministerkollega Heléne Fritzon, biträdande justitieminister, är den som ansvarar för lagrådsremissen i regeringen. 

– Den utredning som regeringen tillsatt presenterade strax före jul sitt förslag till ytterligare begränsningar av möjligheterna att erkänna utländska barnäktenskap. Förslaget har varit ute på remiss och regeringen avser att till sommaren besluta om en lagrådsremiss. Eftersom förslaget fortfarande bereds är det inte möjligt att i dag redogöra för exakt hur regeringens förslag kommer att se ut, säger Fritzons pressekreterare Joanna Abrahamsson i dag. 

Barnäktenskap ett globalt problem

Samtidigt är problemet med både tvångsäktenskap och barnäktenskap stort globalt. 

Enligt FN:s barnfond UNICEF har över 700 miljoner kvinnor världen över ingått äktenskap som barn.

År 2016 uppskattade Migrationsverket att 132 barn var gifta, 129 flickor och 3 pojkar. Det bedöms också att det finns ett stort mörkertal rörande fall av barnäktenskap.

– Varje enskilt fall är säkert unikt, men jag ser fram emot att vi på olika sätt nu skärper lagstiftningen, säger Lena Hallengren.

Socialstyrelsens broschyr

Under programmet kommenterade Lena Hallengren även Migrationsverkets och Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap, som kritiserades hårt under förra veckan.

– Information är alltid viktigt, men sådan här information ska kristallklart meddela vad som gäller, säger Lena Hallengren.

Hon har tidigare kommenterat den numera indragna broschyren, som heter "Information till dig som är gift med ett barn", och kallat den "häpnadsväckande", och sagt att hon "saknar ord".

"Bara Politik" sänds klockan 19.00 på onsdagar. I programmet medverkade också den tidigare utrikesministern Carl Bildt och politikerparet Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag