Ministerns ilska mot religiösa friskolorna

Anna Ekström (S) blev väldigt upprörd när hon läste rapporten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Förra året konstaterades det att tre stycken religiösa friskolor hade brister som var knutna till den religiösa skolprofilen. Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK

Enligt en rapport från Skolinspektionen ska en lärare på en kristen skola sagt att det inte är okej att vara homosexuell, och på en muslimsk skola ska flickor fått lära sig att ha sjal. 

Något som får både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Kristina Axén Olin (M) att reagera starkt.

– Jag blir väldigt upprörd, säger Anna Ekström till Svenska Dagbladet.

Förra året konstaterades det att tre stycken religiösa friskolor hade brister som var knutna till den religiösa skolprofilen. 

En lärare på en kristen skola ska enligt Skolinspektionens rapport sagt att det inte är okej att vara homosexuell, det skriver Svenska Dagbladet. 

Kristna skolor ska också ha jämställt evolutionsteorin med Bibelns skapelseberättelse och på en muslimsk skola ska flickor fått lära sig att tjejer ska ha sjal och inte ska visa upp sig.

Något som upprör utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Jag blir väldigt upprörd när jag läser om det som Skolinspektionen har upptäckt, säger hon till SVD. 

Socialdemokraterna, som gick till val på att förbjuda religiösa friskolor, har kommit överens med Centern och Liberalerna om att man vill förbjuda nyetableringar av så kallade religiösa friskolor. Något förbud mot de skolor som redan existerar finns dock inte med i överenskommelsen.

Vill stänga skolor snabbare

Anna Ekström säger till tidningen att hon väntar på den utredning som regeringen tillsatt, som kommer att se över om regelverket behöver skärpas. 

– Utgångspunkten är att i svenska skolan ska det vara lärare och rektorer som bestämmer och inte imamer och präster, och då måste vi hålla koll på vilka skolor som har den här typen av inslag i verksamheten.

Kristina Axén Olin välkomnar granskningen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Även Moderaternas utbildningspolitiska talesperson, Kristina Axén Olin, välkomnar utredningen och poängterar även hon att varken präster eller imamer ska bestämma över undervisningen i skolan. 

Hon tycker att Skolinspektion snabbare ska stänga de skolor som inte följer lagen. 

– Jag tycker att vi har varit för dåliga på att stänga icke fungerande skolor i Sverige, säger Kristina Axén Olin till SVD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.