Ministerns hemliga säljbrev till diktaturen

Här är det insmickrande säljbrevet från handelsminister Ewa Björling till den saudiska prinsen och diktaturens inrikesminister Mohammed Nayef.

I det hemliga brevet uttrycker hon sin lättnad över att han överlevt ett terrorattentat.

Sen erbjuder ministern honom ett brett samarbete inom säkerhetsfrågor.

När Björling först konfronteras med brevet kan hon inte svara på några frågor - utan ber om att få återkomma.

"Detta var förankrat hos samtliga regeringspartier", hälsar hon senare på kvällen i ett mejl till Expressen.

Kort efter att regeringen, och i synnerhet försvarsminister Sten Tolgfors, skakats av Ekots avslöjande om en planerad vapenfabrik i Saudiarabien kan Expressen i dag avslöja att en annan av Reinfeldts ministrar haft väldigt täta affärskontakter med diktaturen.

Expressen kan i dag publicera ett personligt brev från Handelsminister Ewa Björling till den saudiske prinsen och diktaturens inrikesminister Mohammed Nayef. Hon inleder brevet med att uttrycka sin "stora lättnad" att han överlevt ett terrorattentat.

Sedan går hon direkt in på affärerna. Ewa Björling erbjuder honom ett "brett samarbete" med Saudiarabien inom "publik och allmän säkerhet".

Ville bredda relationerna

Ministern skriver bland annat:

"De ansvariga myndigheterna under den svenska regeringen är beredda att tillhandahålla en inledande studie gällande allmän säkerhet, genom att utnyttja hela den kunskap som Sverige har fått genom sin erfarenhet tillsammans med landets avancerade och beprövande teknologier, i enlighet med saudiska krav och prioriteringar enligt det bifogade svenska förslaget".

Hon avslutar brevet med:

"Jag är helt engagerad i att arbeta med dig för att stärka och bredda relationerna mellan kungariket Saudiarabien och kungariket Sverige" .

Försökte fly frågorna

När Expressen vid 18.30-tiden i går träffade Ewa Björling efter att hon delat ut ett pris på en tillställning hos branschorganisationen Svenskt Aluminium ville hon först inte prata alls. I stället försöker hon fly frågorna.

- Jag ska faktiskt åka nu direkt, säger hon.

Expressen följer ministern till Säpobilen och ställer några frågor på vägen. Men inte heller då ger hon svar på frågan om hon känner till projektet, utan börjar i stället prata runt ämnet.

- Jag säkerställer att ISP, alltså Inspektionen för strategiska produkter, har tittat på de tillstånd som behövs och de ansökningar som har kommit in och jag är fullständigt trygg med den myndigheten, att de har gjort det de ska, säger Ewa Björling.

Försvarade sig i ett mejl

Expressen visar då upp brevet som ministern skickade till prins Mohammed Nayef, men hon ber i stället att få återkomma.

Senare under kvällen skickar Ewa Björlings pressekreterare ett mejl, där ministern förklarar sin syn på saken. Hon går inte in på detaljer, utan konstaterar att systemet var tänkt att "koordinera civil säkerhet, såsom ambulans- och brandväsende vid exempelvis olika katastrofer och olyckor."

Att systemet hon pratar om även skulle koordinera diktaturens inrikesstyrkor tar ministern inte upp. Inte heller nämner hon att Sverige försökt sälja in tusentals övervakningskameror, som skulle vara kopplade till detta system.

Hon medger att hon skickat både ett brev och ett avtals­förslag. Men avtalsförslaget blev aldrig undertecknat, hälsar Ewa Björling via sin pressekreterare.

"Förslaget till MoU mellan Sverige och Saudiarabien angående civil säkerhet skrev s  dock inte under. Det svenska konsortiet lämnade aldrig någon offert och det har heller inte blivit någon affär".

Ministern påpekar också i mejlet att allting var förankrat hos samtliga regeringspartier.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.