Karin Enström. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Karin Enström. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Ministerns försvar efter ÖB:s uttalande

Publicerad

Det svenska försvaret skulle bara ha möjlighet att försvara landet i en veckas tid, avslöjade överbefälhavare Sverker Göransson för en vecka sedan.

Nu berättar försvarsminister Karin Enström (M) om hur hon ser på saken:

– Det är rimligt om man jämför med hur hotbilden ser ut och hur det ser ut i våra grannländer, de har ungefär den typen av förmåga, säger hon till Dagens Nyheter.

När överbefälhavare (ÖB) Sverker Göransson meddelade att Sverige bara har möjlighet att försvara oss i en vecka mot ett angrepp på ett begränsat mål kallade Folkpartiets försvarspolitiska talesperson det hela för "en politisk bomb".

Ordföranden för riksdagens försvarsutskott, Peter Hultkvist (S), menade att försvarsförmågan som beskrivits är långt ifrån tillräcklig, och anklagade regeringen för att ha skönmålat situationen för det svenska försvaret.

Anses vara rimligt

Sedan dess har det varit tyst från såväl ÖB som från försvarsminister Karin Enström. Under gårdagen förklarade hon dock för Dagens Nyheter att hon tycker att Sveriges försvarsförmåga är tillräcklig:

– Det är rimligt om man jämför med hur hotbilden ser ut och hur det ser ut i våra grannländer, de har ungefär den typen av förmåga, säger hon och fortsätter:

– Hela landet ska kunna försvaras. Men det nya försvaret är ett insatsförsvar. Och vi ska komma ihåg att vi i dag inte kan se något enskilt militärt hot mot Sverige. Vi kan inte heller se ett läge där Sverige ensamt kan drabbas.

Tillräcklig beredskap ska finnas

ÖB Sverker Göranson.Foto: Stefan Söderström
Samtidigt tonar Sverker Göranson det tidigare uttalandet om att Sverige bara skulle klara sig i en vecka. Till Dagens Nyheter säger han nu att Sverige har tillräckligt med beredskap för att kunna rusta upp försvaret inför ett eventuellt anfall, eftersom sådana i regel inte kommer oannonserade:

– Det skapar utrymme för oss att höja beredskapen och börja vidta åtgärder för att förbereda oss. Det ger också dem som leder landet handlingsfrihet att genomföra konsultationer med andra och säga ja till beredskapshöjningar, säger han till Dagens Nyheter.

Analys väntas till 2014

Försvarsberedningen kommer nu att göra en analys av det svenska försvaret och senast nästa sommar presentera ett förslag kring om och hur det svenska försvaret eventuellt ska förstärkas och rustas upp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag