Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerns attack på barnrånarnas föräldrar

Stor ökning av barn som rånar barn.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Nyhetsmorgon

Rånarna uppges ha både ha filmat och urinerat på sitt ensamma offer – en typ av förnedringsrån som blivit vanligare.

Bara de senaste fyra åren har antalet rån där barn rånar barn dubblerats. 

Och nu går inrikesminister Mikael Damberg (S) hårt åt barnens föräldrar.

– Man kan fråga sig om de här familjerna är kapabla att uppfostra sina barn eller inte och då kanske de sociala insatserna måste in där tidigt, säger Damberg till TT.

Den unika rapporten presenterades i början av februari. Undersökningen som polisen gjort av anmälda brott där barn under 15 år är både offer och gärningspersoner. 

Det yngsta barnet som misstänks för våldsbrott är bara sju år gammal – och resultatet i sin helhet visar att rån där barn rånar andra barn ökat med 100 procent de fyra senaste åren. 

Regionpolischef Carin Götblad, som nyligen anklagats för ”systematiskt felaktig redovisning” av utlägg, var bestört när hon kommenterade siffrorna i Nyhetsmorgon. 

– Man filmar med sin Iphone. Man spottar, rispar med kniv och urinerar i offrets mun, sa Götblad och syftade till ett brutalt rån

– Jag blir väldigt upprörd och jag känner att samhället är alldeles för passivt när det gäller oacceptabla beteenden hos barn. Här måste vi gå fram och sätta gränser mycket tidigare. Man måste sänka ribban ridigare för normbrytande uppförande, som vi säger

Inrikesministern rasar

Carin Götblad har tidigare berättat, med stöd av den nya undersökningen, att de flesta av rånen sker i skolan eller i närheten av skolområdet. 

Nu kräver inrikesminister Mikael Damberg hårdare tag – från föräldrarna. 

 – Ansvaret ska främst läggas på föräldrarna. Det finns en fullständig brist på moral när unga människor beter sig så här mot varandra, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT, när han får frågor om rånare som är yngre än 15 år och som inte kan straffas.

 – Man kan fråga sig om de här familjerna är kapabla att uppfostra sina barn eller inte och då kanske de sociala insatserna måste in där tidigt, säger Damberg.

Enligt TT vill Damberg att sociala myndigheter nyttjar sin rätt att tvångsomhänderta barn oftare. 

 – Mer än i dag, det här är en viktig signal till landets kommuner, när polisen ser den här typen av brottslighet måste socialtjänsten runtom i kommunerna vara på tårna med tidiga insatser för att unga inte ska hamna snett.

Mikael Damberg framhåller också det förslag som lagts fram om fotboja för unga lagöverträdare mellan 15 och 17 år, som han beskriver som att ”införa en typ av utegångsförbud”. 

”Utvecklingen går snabbt åt fel håll”

Johan Forssell (M) om förnedringsrån mot unga människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.