Foto: - -
 Foto: - -

Ministerns attack mot FP

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiets ledning har tvingats krishantera Expressens avslöjande om att Nyamko Sabunis medarbetare - regeringstjänstemannen Henrik Emilsson, 38 - öppet jämfört islam med nazismen.
I går kväll kom beskedet att han omplaceras.
I det läget anklagar justitieminister Beatrice Ask (M) överraskande Folkpartiet för att vilja stjäla röster från Sverigedemokraterna.
- Det måste ju rimligen vara deras syfte, säger hon till Expressen.
Avslöjandet om departementssekreteraren Henrik Emilssons uttalanden om islam och muslimer skakar Folkpartiet mitt under brinnande valrörelse.
Valrörelsen är inne på upploppet, och Nyamko Sabuni släppte i går en ny bok med förslag på hur invandrare lättare ska integreras på arbetsmarknaden.
Förslag som bland andra Henrik Emilsson tagit fram underlag för.
Enligt statssekreteraren Christer Hallerby (FP) är Emilssons uttalanden, som Expressen avslöjade i går, oursäktliga och djupt problematiska. Därför omplaceras Emilsson med omedelbar verkan.
Justitieminister Beatrice Ask:
- Jag trodde inte det var sant när jag läste det. Det är klart att man inte kan ha tjänstemän med den typen av åsikter.

Olägligt uttalande

I en utfrågning på Expressen.se kommenterar Ask samtidigt de invandrarutspel som Folkpartiet ofta kommer med just i valrörelser.
Kan de här utspelen spela Sverigedemokraterna i händerna?
- Nej, jag tror ju att det är snarare tvärtom.
Att Folkpartiet stjäl röster från Sverigedemokraterna?
- Ja, det måste ju rimligen vara deras syfte.
Justitieministerns uttalande kunde inte kommit olägligare för Folkpartiet.

"Jag är inte politisk nu"

Partiledningens strategi i fallet med regeringstjänstemannen Henrik Emilsson har varit att lägga ansvaret för rekryteringen av honom på opolitiska chefer i regeringskansliet.
- Emilsson är en opolitisk tjänsteman som inte jag anställer, sa integrationsminister Nyamko Sabuni i gårdagens Expressen.
Henrik Emilsson själv förklarade:
- Jag är inte politisk nu.
Men Emilsson har inte alltid varit opolitisk kan Expressen i dag avslöja.
I början av 2000-talet var han djupt engagerad - i just Folkpartiet.
Expressens granskning visar att han haft uppdrag för partiet både i Malmö och i Norrköping.
- Under tiden i Malmö beskrevs han som ett framtidslöfte i partiet, berättar en dåvarande partikamrat.
2002 kandiderade Henrik Emilsson för Folkpartiet i Norrköping - samtidigt som han arbetade på Migrationsverket i Norrköping. Men rösterna i valet räckte inte till en plats i kommunfullmäktige.
Under gårdagen raderade Henrik Emilsson de aktuella inläggen från sin blogg och bad sina läsare om ursäkt. Samtidigt krävde organisationen Centrum mot rasisms ordförande, den tidigare S-riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay, att Nyamko Sabuni avgår.
- Hon har visat på dåligt omdöme och bör avgå.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar Henrik Emilssons bloggtexter:
- Det är alldeles uppenbart att han inte kan hysa den orimliga uppfattning med det jobb han har.
Justitieminister Beatrice Ask utesluter inte att regeringstjänstemannens uttalanden rent av kan vara olagliga.
- Den här typen av uttalanden i fel sammanhang kan falla inom ramen för det som är hets mot folkgrupp, säger hon.

"Måste bli bättre"

Folkpartiledaren Jan Björklund ville i går kväll inte kommentera de nya uppgifterna. I stället svarade partisekreteraren Erik Ullenhag:
- Att ha de här åsikterna är inte förenligt med att ha uppdrag för Folkpartiet.
Beatrice Ask menar att syftet med era invandrarutspel är att stjäla röster från Sverigedemokraterna. Hur kommenterar du det?
- Nej, alla vet att de vill stoppa invandringen och vi tycker att invandringen gör Sverige till ett rikare land, men att integrationen måste bli bättre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag