Ministern varnar efter turkisk påverkan inför valet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
President Erdogan.
Foto: FERNANDO VILLAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

MADRID. Demokratiminister Jeanette Gustafsdotter reagerar nu på Expressens avslöjande om att turkisk tv försöker påverka det svenska riksdagsvalet. 

– Svenska val ska avgöras av svenska väljare. Vi måste alla vara uppmärksamma på desinformation och försök till påverkan, särskilt inför allmänna val, säger hon – dagen efter det historiska beskedet i Madrid om att Turkiet godkänner Sverige och Finland som Natomedlemmar. 

Det var för tio dagar sedan som en turkisk tv-kanal – med kopplingar till organisationen Grå Vargarna – uppmanade turksvenskar att att rösta på det Erdoganvänliga muslimska partiet Nyans och kryssa partiledaren Mikail Yüksel.

L-riksdagsledamoten Gulan Avci reagerade starkt:

– Det är historiskt att en svensk partiledare bärs fram av främmande makt i en stat som Turkiet. Om svensk politik riskerar att fjärrstyras från Ankara framöver så utgör det ett hot mot rikets säkerhet.

Tv-kanalen Haber Global, som sände nyhetsinslaget, styrs av azerbadjdanska affärsmän med kopplingar till det högerextrema turkiska partiet MHP, vars militanta ungdomsorganisation Grå Vargarna terrorstämplats i både Frankrike och Tyskland.

För tre år sedan besökte MHP:s partiordförande Devlet Bahçeli Haber Global, och enligt tv-kanalens twitterkonto tackade han då ledningen för deras ”ställningstagande mot terrorister” och berättade att han ”regelbundet följer kanalens sändningar”.

”Vi måste vara uppmärksamma”

Nu uttalar sig kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter för regeringens räkning. 

– Svenska val ska avgöras av svenska väljare. Yttrandefriheten är också stark och ska så vara.

– Vi måste alla vara uppmärksamma på desinformation och försök till påverkan, särskilt inför allmänna val. Utbredd förståelse för källkritik är avgörande och Myndigheten för Psykologiskt Försvar har därför ett mycket viktigt uppdrag i dessa tider.

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare varnat för Partiet Nyans i Expressen

– Det verkar vara ett parti som vill splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället. Vi har totalt motsatt uppfattning. Vi måste ha en politik som håller samman oavsett vilken religion du tror på.

Nyans partiledare Mikail Yüksel.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyans partiledare Mikail Yüksel svarar nu honom:

– Det är Socialdemokraterna som är ett hot mot det öppna samhället. Socialdemokraterna bedriver häxjakt mot muslimer och har politiker och ministrar som har nära kontakt med terrororganisationen PKK.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att partiet Nyans hade nära koppling till den största påverkans- och informationskampanj som förts i utlandet mot Sverige – då det felaktigt påstods att myndigheterna kidnappar muslimska barn.

Han menar samtidigt att utländsk finansiering av europeiska och nationella politiska partier bör förbjudas. 

– Nyans för en splittrande och polariserande politik som ställer grupper mot varandra och där partiledaren ofta går till personangrepp mot meningsmotståndare som kritiserar partiet. Det sätter också fokus på utländsk inblandning och desinformationskampanjer. 

Kristofer Sandberg (foto) och Niklas Svensson (text) på Natotoppmötet i Madrid.
Magdalena Andersson: Inte minst arbetet mot terrorism.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.