"Det är privat". Nye finansmarknadsministern intervjuas av Expressens reporter Kassem Hamadé. Peter Norman vill inte uppge vad han gjort av sina topplöner. Foto: Stefan Forsell
"Det är privat". Nye finansmarknadsministern intervjuas av Expressens reporter Kassem Hamadé. Peter Norman vill inte uppge vad han gjort av sina topplöner. Foto: Stefan Forsell

Ministern vägrar berätta vad han gjort med toppinkomsterna

Publicerad
Uppdaterad
Nye finansmarknadsministern Peter Norman har tjänat 47 miljoner kronor de senaste 20 åren.
Trots det finns nästan inga spår alls av någon förmögenhet i hans deklarationer.
Men han vägrar berätta vad han gjort med alla miljonerna:
- Det är för privat, säger Peter Norman till Expressen.
Peter Norman, 52, beskrevs som den stora överraskningen när statsminister Fredrik Reinfeldt i tisdags presenterade sin nya ombildade regering.
Den nye moderate finansmarknadsministern är okänd för de flesta utanför de finansiella marknaderna. Där pratar man däremot om honom med stor respekt.
Norman har en lång karriär bakom sig. Han har varit verksam inom finansbranschen sedan 1987. Som vice riksbankschef, VD för Alfred Berg Asset management och de senaste tio åren som VD för sjunde AP-fonden.

Eftertänksam och barnkär

Hans närmaste vänner beskriver honom som en sann humanist, intellektuell och en lojal vän med stark integritet som älskar sina barn över allt annat.
För Expressen beskriver han sig själv som "eftertänksam, analytisk, barnkär och road av finansiella marknaden".
Peter Norman har gjort sig känd som förespråkare för etiska investeringar och som uttalad motståndare mot de höga bonusarna inom finanssektorn.

Åtta miljoner i bonus

- Jag är tämligen skeptisk mot bonussystem i allmänhet. Det är komplicerat, och fel utformade kan de leda till förskräckelser. Det kan leda till för kortsiktigt agerande som inte är bra för bolagens långsiktiga tillväxt, säger Norman i en intervju med TV4.
Men trots hans motstånd mot bonusar tog han själv emot åtta miljoner i bonus under sin tid på Alfred Berg. En summa som han säger att han inser att är "ohyggligt mycket pengar för alla människor".
VD-jobbet på sjunde AP-fonden har gett honom en inkomst på 269 000 kronor i månaden.
Faktum är att Peter Norman under sin karriär tjänat tiotals miljoner kronor.

Redovisat mindre summor

Expressens granskning av den nye finansmarknadsministerns deklarationer de senaste 20 åren visar en sammanlagt beskattningsbar inkomst på cirka 47 miljoner kronor.
Men trots mångmiljoninkomsterna har Peter Norman genom åren endast vid tre tillfällen deklarerat någon skattepliktig förmögenhet, och då mindre summor. Sista gången var 2002 då han redovisade cirka 1,5 miljoner kronor.
- Det är mycket höga inkomster, det stämmer. Men vad jag gör med pengarna är faktiskt en personlig sak, säger Peter Norman.

"Har ingen förmögenhet"

Norman försäkrar att han verkligen inte har några miljoner undanstoppade, till exempel på utländska konton eller i kapitalförsäkringar.
- Jag har ingen förmögenhet.
Däremot äger han två lägenheter i Stockholm och ett sommarställe.
- Jag har en fin bostadsrätt som jag bor i och jag har ett fint lantställe i Stockholms skärgård. Men jag har inga portföljer av värdepapper, varken i Sverige eller utomlands, säger Peter Norman till Expressen.
Någon timme efter intervjun ringer finansmarknadsministerns pressekreterare Anna Charlotta Johansson upp Expressen för att än en gång understryka att den nye finansmarknadsministern verkligen inte har några besparingar:
- Det är inte bara värdepapper han inte har, utan han har inga tillgångar alls utomlands. I Sverige har han sina fastigheter, som han berättade om, säger Johansson.

"Ingen som kör lyxbil"

En av den nye finansmarknadsministerns nära vänner, som vill vara anonym, säger:
- Han har tjänat rätt mycket pengar under åren. Han kanske har lagt pengarna på att leva gott på sitt eget sätt helt enkelt. Det är ingen man som kör lyxbilar eller sånt.
Klas Eklund, senior economist på SE Banken, är nära vän till finansmarknadsminister Peter Norman:
- Han är väldigt kompetent och kan den svenska marknaden. Han har en etisk hållning. Han vill ha ordning och reda och han vill att finansmarknaden ska göra social nytta, säger Klas Eklund
Att Peter Norman inte har några besparingar trots inkomster på sammanlagt 47 miljoner kronor kommenterar han:
- Jag har ingen aning om hur mycket han har tjänat. Jag har ingen aning var han satt sina pengar, trots att vi är goda vänner.


Så mycket har han tjänat sedan 1991:

Peter Normans taxerade förvärvsinkomst 1991-2009
1991: 288 300
1992: 385 700
1993: 702 700
1994: 1 573 700
1995: 671 700
1996: 1 442 900
1997: 4 074 800
1998: 4 004 200
1999: 3 954 500
2000: 3 576 200
2001: 2 240 200
2002: 1 856 400
2003: 2 597 700
2004: 3 558 000
2005: 2 905 600
2006: 3 132 400
2007: 3 150 500
2008: 3 205 400
2009: 3 635 700

TOTALT: 47 MILJONER KRONOR

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag