Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern: Utvisa 231 efter halshuggningen

På söndagen samlades tusentals personer i manifestationer för Samuel Paty.
Gérald Darmain, inrikesminister i Frankrike.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tusentals samlades i manifestationer efter mordet på Samuel Paty.
Foto: DENIS THAUST/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / DENIS THAUST/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ELKO HIRSCH/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / ELKO HIRSCH/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin tänker besluta att utvisa 231 personer, kartlagda för terrorradikalisering, ur landet, enligt uppgifter till Europe 1.

Detta efter terrordådet då den 47-årige läraren Samuel Paty halshöggs på fredagskvällen. 

Samuel Paty halshöggs ute på gatan. Misstanken är att mordet, som rubriceras som ett terrordåd, har ett samband med en lektion Paty hållit om yttrandefrihet. På lektionen ska han ha visat sina elever bilder på profeten Mohammed, och talat om terrordådet mot tidnigen Charlie Hebdo.

Enligt Europe 1 ska Frankrikes inrikesminister, Gérald Darmanin, ha sammankallat landets prefekter (en sorts landshövdingar som leder regionerna i Frankrike) på söndagen, för att besluta om utvisning av de 231 invandrare som finns kartlagda som terrorhot i landet.

Samuel Paty halshöggs ute på gatan. Misstanken är att mordet, som rubriceras som ett terrordåd, har ett samband med en lektion Paty hållit om yttrandefrihet.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Vill begränsa asylrätten

180 av de personerna sitter fängslade. Europe 1 rapporterar att 50 andra beordrats att gripas omedelbart.

Enligt uppgifter till tv-kanalen har Gérald Darmanin också inlett diskussioner om att begränsa asylrätten i Frankrike.

Elva personer har gripits för kopplingar till mordet på Samuel Paty. Den 18-åriga gärningsmannen sköts till döds av polis. Enligt vittnesuppgifter ska han ha skrikit ”Allahu Akbar” – Gud är stor – innan han sköts.

Under söndagen samlades tusentals människor i centrala Paris för att hedra 47-årige Samuel Paty som brutalt halshöggs på fredagen. Expressens Kristofer Sandberg var på plats på torget Place de la République och pratade med flera lärare.
Frankrikes utbildningsminister: ”Han mördades för att ha undervisat om en av demokratins hörnstenar – yttrandefriheten”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.