Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministern: Svek henne

Foto: Mikael Sjöberg

I "Uppdrag Gransknings" uppmärksammade program om näthat mot kvinnor berättade Julia, 21, om hoten om att dödas och våldtas.

Hoten låg helt öppet på H&M:s Facebook-sida.

Nu sätter jämställdhetsminister Maria Arnholm ner foten mot klädjätten, Facebook – och polisen:

– De institutioner som den här kvinnan har anledning att lita på, de svek henne. Jag vill bidra till att vi inte gör det i fortsättningen, säger Maria Arnholm till Expressen.se.

I gårdagens uppmärksammade "Uppdrag Granskning" berättade bland annat Julia, 21, om hur hon blivit hotad att våldtas, att bli kissad på, och uppmanad att ta sitt liv. Detta efter att hon gjort ett inlägg på H&M:s Facebook-sida där hon kritiserade klädjätten för att de sålde tröjor med bilder av 2Pac Shakur, helgonförklarad artist - men även dömd för ett brott som på den svenska straffskalan motsvaras av sexuellt utnyttjande.

– Jag hade hoppats att H&M skulle göra någonting, säger Julia om nät-trakasserierna i "Uppdrag Granskning".

Nu reagerar folkpartisten och jämställdhetsministern Maria Arnholm på det bemötande Julia fick av H&M:

– Polisen, Facebook och H&M svek den här 21-åriga kvinnan, hon agerade så som vi hoppas att alla unga män och kvinnor ska göra när de ser någonting de inte gillar. Men de institutioner som hon har anledning att lita på, de svek henne. Jag vill bidra till att vi inte gör det i fortsättningen, säger Maria Arnholm.

Dröjde innan inläggen togs bort

När Julia försökte ta kontakt med H&M för att förklara sin kritik svarade man att kunderna uppskattar tröjor med tryck. Vid ett tillfälle gjorde även H&M ett inlägg där man uppmanade besökarna att "använda ett vårdat språk". Man skrev även att "alla inlägg som är onödigt otrevliga eller innehåller svordomar kommer att tas bort". Men det dröjde innan inläggen togs bort.

Försökte kontakta Julia

På H&M har man svårt att ta till sig av kritiken i programmet:

– De här kommentarerna är förstås helt oacceptabla. Men vi har faktiskt försökt få kontakt med Julia, via mejl för ett par veckor sedan, säger Håkan Andersson, presstalesman för H&M i Sverige.

Hur ser ni på att jämställdhetsminister Maria Arnholm anser att ni har svikit Julia?

– Vi är förstås ledsna för det som har hänt.

"Ska inte svika de här kvinnorna"

Maria Arnholm berättar att hon, som jämställdhetsminister, kommer att kämpa hårt för att stoppa näthatet:

– Jag kommer som ansvarig för jämställdhetspolitiken i regeringen att, så mycket jag kan, uppmärksamma det vidriga som händer. Jag kommer att säkerställa att den lagstiftning som är möjlig finns på plats och att också säkerställa att det här kan lagföras. Jag kommer att försöka se till att den del av samhället som är "vi och politiken" inte sviker de här kvinnorna.

 

Efter näthatet – sprid nätkärlek i stället på Expressen.se här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!