MINISTER I BLÅSVÄDER. Cristina Husmark Pehrsson (M) får skarp kritik efter sitt försvarstal i tv. Foto: Olle Sporrong
MINISTER I BLÅSVÄDER. Cristina Husmark Pehrsson (M) får skarp kritik efter sitt försvarstal i tv. Foto: Olle Sporrong

"Ministern sprider felaktiga uppgifter"

Publicerad
Uppdaterad
Cristina Husmark Pehrssons försvarstal i tv får experterna att rasa.
I söndagens "Agenda" hävdade socialförsäkringsministern att ingen av remissinstanserna varnat för konsekvenserna av de nya sjukreglerna.
- Ministern sprider felaktiga uppgifter, säger TCO-utredaren Kjell Rautio, som själv försökte slå larm.
I dag ska de borgerliga politikerna i riksdagens socialförsäkringsutskott lägga fram ett förslag för att förhindra att personer med allvarliga sjukdomar tvingas söka andra arbetsuppgifter eller ett annat arbete efter sex månader.
Det blir ett nytt undantag från de sjukregler som infördes i juli 2008, och som innebär att den som är sjukskriven måste söka jobb på hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. I förra veckan larmade en rad specialistläkare om att systemet tvingar ut svårt sjuka cancerpatienter på arbetsmarknaden.
"När vi har skickat ut vårt förslag på remiss till många tunga remissinstanser så har ingen i sina remissvar poängterat att det kunde få de här orimliga konsekvenserna", sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, när hon i söndags kommenterade den sena omsvängningen i SVT:s "Agenda".
- Jag hoppade till när jag hörde det. Jag trodde i min enfald att ministern var bättre informerad, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare vid TCO.
Han var med om att författa TCO:s remissvar om de nya sjukreglerna. Där varnade han Kjell Rautio. för tidsgränserna. På sin blogg har han nu listat en rad synpunkter från andra tunga remissinstanser.
- Jag vill inte påstå att Cristina Husmark ljuger medvetet. Men hon sprider felaktiga uppgifter. Det är olyckligt att den högst ansvariga ministern inte har kunskap om vad remissinstanserna sade om förslaget, säger Kjell Rautio.

"Jag fick mycket ovett"

Inger Efraimsson lämnade posten som Försäkringskassans ordförande i december 2007, efter att ha hamnat på kollisionskurs med regeringen. Hon varnade redan då för att den nya sexmånadersregeln skulle drabba cancersjuka och trafikskadade.
- Jag fick väldigt mycket ovett av ministern, säger Inger Efraimsson, som nu kan konstatera att hon fick rätt.
- Det känns bara dystert. Jag är övertygad om att ministern och regeringen visste vad de gjorde. De läste remissvaren, men tog inte till sig det som stod där.
Expressen har vid upprepade tillfällen under måndagen sökt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson (M) för en kommentar.
- Hon är upptagen av andra arrangemang, säger hennes presssekreterare Amanda Rafter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag