Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ministern sprider felaktiga uppgifter"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MINISTER I BLÅSVÄDER. Cristina Husmark Pehrsson (M) får skarp kritik efter sitt försvarstal i tv.
Foto: Olle Sporrong

Cristina Husmark Pehrssons försvarstal i tv får experterna att rasa. 

I söndagens "Agenda" hävdade socialförsäkringsministern att ingen av remissinstanserna varnat för  konsekvenserna av de nya sjukreglerna. 

- Ministern sprider felaktiga uppgifter, säger  TCO-utredaren Kjell Rautio, som själv försökte slå larm.

I dag ska de borgerliga politikerna i riksdagens socialförsäkringsutskott lägga fram ett förslag för att förhindra att personer med allvarliga sjukdomar tvingas söka andra arbetsuppgifter eller ett annat arbete efter sex månader.

 Det blir ett nytt undantag från de sjukregler som infördes i juli 2008, och som innebär att den som är sjukskriven måste söka jobb på hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. I förra veckan larmade en rad specialistläkare om att systemet tvingar ut svårt sjuka cancerpatienter på arbetsmarknaden.

 "När vi har skickat ut vårt förslag på remiss till många tunga remissinstanser så har ingen i sina remissvar poängterat att det kunde få de här orimliga konsekvenserna", sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, när hon i söndags kommenterade den sena omsvängningen i SVT:s "Agenda".

 - Jag hoppade till när jag hörde det. Jag trodde i min  enfald att ministern var bättre informerad, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare vid TCO.

 Han var med om att författa TCO:s remissvar om de nya sjukreglerna. Där varnade han Kjell Rautio.för tidsgränserna. På sin blogg har han nu listat en rad synpunkter från andra tunga  remissinstanser.

 - Jag vill inte påstå att Cristina Husmark ljuger medvetet. Men hon sprider felaktiga uppgifter. Det är olyckligt att den högst ansvariga ministern inte har kunskap om vad remissinstanserna sade om förslaget, säger Kjell Rautio.

"Jag fick mycket ovett"

 Inger Efraimsson lämnade posten som Försäkringskassans ordförande i december 2007, efter att ha hamnat på kollisionskurs med regeringen. Hon varnade redan då för att den nya sexmånadersregeln skulle drabba cancersjuka och trafikskadade.

 - Jag fick väldigt mycket ovett av ministern, säger Inger Efraimsson, som nu kan  konstatera att hon fick rätt.

 - Det känns bara dystert. Jag är övertygad om att ministern och regeringen visste vad de gjorde. De läste remissvaren, men tog inte till sig det som stod där.

 Expressen har vid upprepade tillfällen under måndagen sökt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson (M) för en kommentar. 

 - Hon är upptagen av andra arrangemang, säger hennes presssekreterare Amanda  Rafter.

FAKTA

RAUTIOS LISTA ÖVER VARNINGARNA FRÅN REMISSINSTANSERNA


TCO: ”Med det fyrkantiga regelverk och mekaniskt utformade tidsgränser, som nu föreslås, finns stor risk för att fler försäkrade förlorar sin anställning och ekonomiska trygghet.”
Sveriges kommuner och landsting: ”De föreslagna fasta hållpunkterna är alltför snäva och därför inte realistiska för att arbetsgivare och övriga involverade aktörer på bästa sätt ska kunna fullgöra sina delar i rehabiliteringskedjan.”
Statens folkhälsoinstitut: ”Vi ställer oss tveksamma till förslagen om fasta hållpunkter i form av tidsbestämda gränser för när arbetsförmågan ska prövas. Vi bedömer att dessa är allt för snäva mot bakgrund av de förutsättningar som finns hos offentliga rehabiliteringsaktörer och arbetsgivare.”
Samhall hävdar ”att de föreslagna tidsgränserna i rehabiliteringskedjan är för snävt satta och då med hänsyn till att det finns många sjukdomstillstånd och funktionsnedsättningar som kräver både mer omfattande och längre rehabiliteringsinsatser.”
Försäkringskassan skriver: ”För att Försäkringskassan ska kunna tillämpa reglerna krävs även att andra aktörers insatser sker i tid. Fallerar deras insatser blir de föreslagna tidsgränserna inte möjliga att hålla. Risken är att den enskilde hamnar i kläm och står utan försörjning.”


DET INNEBÄR DEN NYA SJUKFÖRSÄKRINGEN


Från den 1 januari ändras reglerna i sjukförsäkringen. Den som fått sjukpenning i 550 dagar och den som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension utförsäkras och hänvisas i stället till arbetsförmedlingen.

Reglerna för hur ersättningen ska bestämmas är fortfarande oklara, enligt a-kassornas samorganisation. Det kan därför bli ett glapp på flera veckor när den utförsäkrade inte får några pengar alls.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.