Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern sparkas – efter nazistskandalen

Största nyhetshändelserna världen över.
Kulturminister Roberto Alvim.Foto: TV SPECIAL SECRETARY OF CULTURE HA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nazistpartiets Joseph Goebbels.Foto: HO / AP TT / NTB SCANPIX
Joseph Goebbels och Adolf Hitler. I mitten står filmskaparen Leni Riefenstahl.Foto: AP
Brasiliens president Jair Bolsonaro.Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Brasiliens kulturminister Roberto Alvim sparkas efter att ha använt retorik påfallande lik Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

”Det var en retorisk tillfällighet”, skriver Alvim till sitt försvar.

Videoklippet publicerades på torsdagen men togs snabbt bort, rapporterar BBC. Där tillkännagav Roberto Alvim ett nationellt pris för konst och förklarade att den brasilianska konsten skulle ha nationalistiska ideal:

– Den brasilianska konsten under det kommande decenniet ska vara heroisk och nationalistisk med stor kapacitet för känslomässigt engagemang, liksom djupt engagerad i vårt folks brådskande ambitioner – eller så blir det ingenting, sa kulturministern i videoklippet.

Stora likheter med Goebbels ord

Brasilianska internetanvändare var snabba med att påpeka att uttalande var snarlikt ett citat som presenteras i Peter Longerichs biografi över Joseph Goebbels, som lyder:

”Den tyska konsten de kommande decennierna ska vara heroisk, stillfullt romantisk, osentimentalt objektiv, nationalistisk med stort patos, både engagerad och enande – eller så blir det ingenting.”

Joseph Goebbels insåg redan i slutet av 1920-talet att de tyska nazisterna kunde använda sig av exempelvis nyhetsmedier och konst för att påverka allmänheten i olika riktningar. Målet var bland annat att förinta andra folkgrupper, främst judar.

Roberto Alvim svarade snabbt att anklagelserna om att han citerat Goebbels var ett ”felslut” från vänsterns sida.

”Det var en retorisk tillfällighet”, skrev Alvim och fortsatte:

”Men meningen i sig är perfekt: hjältemod och folkets ambitioner är det jag vill se i landets konst.”

Kulturministern sparkas direkt

President Jair Bolsonaros stab meddelade på fredagen att Alvim avskedas direkt. I ett uttalande förklarade presidenten att situationen blivit ohållbar trots att kulturministern bett om ursäkt:

”Jag upprepar att vi tar avstånd från totalitära folkmordsideologier, liksom alla referenser till dessa”, sa presidenten i uttalandet.

”Vi har ett fullkomligt och obegränsat stöd till det judiska samfundet, som är våra vänner och som har samma värderingar.”

Hitlerhälsningen slutade bakom lås och bom:

Männen dömdes tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.