Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern: Religiösa friskolor en valfråga

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) tror att religiösa friskolor blir en tydlig valfråga.
Anna Ekströmoch Niklas Svensson i ”Bara politik”.

Ett förbud mot religiösa friskolor kan bli en het valfråga i höst.

– Det här blir en bra fråga för svenska folket att ta ställning till. En tydlig fråga, sa gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) i Expressens ”Bara politik”.

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Enligt partiet ökar de segregationen och man menar att ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering utan vara fri att utforma sin egen uppfattning och framtid. 

– Vi tycker att barn inte ska pådyvlas en religiös övertygelse. Barn ska ha möjlighet att växa upp och själva bilda sig en uppfattning om vilka livsval de vill göra, vad de vill tro på och vad de inte vill tro på. Andra skälet är att vi är livrädda för den segregation som uppstår i svensk skola där barn med olika bakgrund möts i olika skolor. Vi vill att skolan ska vara en mötesplats, säger Anna Ekström.

Vill förbjuda konfessionella inslag

Regeringen har redan gett Skolverket i uppdrag att förtydliga läroplanen för att motverka könsuppdelad undervisning. Det är redan i dag förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen men S vill även förbjuda det under resten av skoldagen i all skolverksamhet, till exempel på morgonsamlingar och på lunchrasten.

Ekström har tidigare sagt att hon inte ser några problem med att elever ber i skolan så länge det sker helt på frivillig basis:

– Men jag ser problem med att rektor, lärare eller skolans personal förväntar sig att elever ska delta i religionsutövning. Då är det inte längre lika frivilligt och det vill jag att det ska vara.

Vänsterpartiet stöder idén med förbud. Liberalerna och Sverigedemokraterna bara vill förbjuda nya religiösa friskolor. En lagstiftning måste gälla lika för alla religioner. 

Kritiken: Drar alla skolor över en kam

Men kritiker menar att Socialdemokraterna drar alla religiösa friskolor över en kam. Lär av Danmark och sätt skolor som inte lever upp till skollagens krav under särskild tillsyn, menar Kristna friskolerådet på Expressen Debatt 

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att ett förbud går emot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, inskränker föräldrars rätt att bestämma över sina barns utbildning och att religiösa friskolor granskas hårt av Skolinspektionen.

– Det här visar att S har ganska dåligt samvete över att man inte har vågat ta värderingsdiskussionen där den borde ha skett: att mota religiös extremism och förtryck där den finns i samhället i stort. Då väljer man att kasta ut hela barnet med badvattnet och förbjuda väl fungerande konfessionella skolor, sa hon nyligen.

–  Det är inte möjlighet att ha religiösa inslag i lektionsundervisningen och ska inte heller vara det i Sverige. Men att ha en skola på muslimsk eller kristen grund är en helt annan sak. Det kan många gånger vara bra för studieresultat och för att elever ska nå kunskapsmålen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.