Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern pressas om narkotikapolitiken i SVT

Foto: SVT / SVT

Norges regering vill avkriminalisera eget bruk av narkotika.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten föreslagit en utredning om avkriminalisering – men regeringen vill inte utreda frågan.

– Vi menar att det är fel väg att gå, säger justitieminister Morgan Johansson i SVT:s ”Agenda”.

Sverige har bland de högsta narkotikadödstalen, över tio dödsfall i veckan enligt SVT, och bland de striktare narkotikalagarna i Europa.

I Norge vill regeringen avkriminalisera eget bruk av narkotika, eftersom de vill anser att missbrukar avstår från att söka vård i rädslan för straff. De vill i stället satsa på att ge hjälp och stöd till narkomaner.

Sveriges regering vill inte

Men i Sverige säger regeringen blankt nej.

– Jag anser att det är fel väg att gå, och jag är oroad för om Norge vill ta det steget. Vi har sett hur andra länder, där man liberaliserar lagstiftningen, blir centrum för narkotikahandel, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i SVT:s Agenda.

Riksdagens socialutskott vill utreda den svenska narkotikalagstiftningen och Folkhälsomyndigheten har föreslagit att man ska utreda avkriminalisering av eget bruk.

Regeringen vill inte utreda

Men den svenska regeringen vill trots det inte ens utreda en avkriminalisering.

– Vi menar att det är fel väg att gå. Jag anser att vi behöver titta på hur vi ska förbättra missbruksvården.

SVT: Om en utvärdering skulle visa att färre narkomaner avstår att söka vård av rädsla för straff, vore det inte bra att veta det?

– Jag tror att det är framför allt tillgängligheten på missbruksvård som är problemet, inte att man avstår från att söka vård, svarar Morgan Johansson.

SVT: Men vore det inte bra att veta?

– Jag menar nog på att det är tillgången till vård som det här handlar om. Låt oss då satsa på det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.