Nyamko Sabuni menar att hon inte hade någon anledning att misstro läraren som gav henne uppgifterna. Foto: Jönsson / Scanpix Magnus
Nyamko Sabuni menar att hon inte hade någon anledning att misstro läraren som gav henne uppgifterna. Foto: Jönsson / Scanpix Magnus

Ministern polisanmäld

Publicerad
Uppdaterad
Rektorn för en muslimsk friskola polisanmäler integrationsminister Nyamko Sabuni för grovt förtal.
I en bok påstår Sabuni att rektorn gjort sig skyldig till ett allvarligt brott.
Anklagelsen är grundlös, enligt en ny högskolegranskning.
Strax innan Sabuni blev statsråd gav hon, via folkpartiet, ut skriften ”Flickorna vi sviker”.
I den berättas om två flickor, elever vid den muslimska friskolan Al-Azhar i Bromma, som uppträdde ”som förvandlade” när de återkom efter sommarlovet.
En anställd vid skolan misstänkte att flickorna hade könsstympats under sommarlovet.
Rektorn vägrade anmäla misstankarna till socialtjänsten, vilket är ett lagbrott.
Han vägrade dessutom att göra en polisanmälan, även det ett lagbrott.

Finns ingen anmälan

Anmälan gjordes i stället, enligt Sabuni, av den anställda.
Socialtjänstens utredning visade att flickorna var könsstympade, påstås i Sabunis skrift som fortfarande används i feministiska kretsar och i debatten om könsstympning.
Socialantropologen Sara Johnsdotter vid Malmö högskola hävdar att Sabunis berättelse är totalt falsk.
Johnsdotter säger till Expressen:
– I min forskning har jag utrett detta, kontaktat alla sociala myndigheter i Brommaskolans upptagningsområde.
– Ingen har någon notering om en sådana anmälan. Någon anmälan har med andra ord inte skett. Sabuni har låtit publicera helt ogrundade uppgifter och samtidigt pekat ut rektorn som brottsling.
– Att som Sabuni grundlöst förtala enskilda människor (rektorn) i sin iver att fördöma sedvänjan är inte rätt sätt att motarbeta könsstympning.

”Jag är mycket upprörd”

Sara Johnsdotter säger att Sabunis berättelse kan liknas vid så kallade moderna vandringssägner.
Rektor Ali Aman Bashir vid Al-Azharskolan säger till Expressen:
– Jag är mycket upprörd över ministerns falska anklagelser mot mig. Det här är väldigt hemskt för mig och spär på fördomarna mot muslimer. Jag polisanmäler nu ministern för grovt förtal.
– Jag tycker det är oerhört underligt att ministern inte kontrollerat denna berättelse med mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag