"Det finns en del regler som är viktiga att hålla på, det finns andra som man ibland kanske kan vara beredd att tänja lite på", säger migrationsminister Morgan Johansson, S. Foto: Henrik Jansson"Det finns en del regler som är viktiga att hålla på, det finns andra som man ibland kanske kan vara beredd att tänja lite på", säger migrationsminister Morgan Johansson, S. Foto: Henrik Jansson
"Det finns en del regler som är viktiga att hålla på, det finns andra som man ibland kanske kan vara beredd att tänja lite på", säger migrationsminister Morgan Johansson, S. Foto: Henrik Jansson
"Det gäller till exempel regeln om att asylsökande barn bör erbjudas skolgång inom en månad", säger Morgan Johansson. Foto: Henrik Jansson"Det gäller till exempel regeln om att asylsökande barn bör erbjudas skolgång inom en månad", säger Morgan Johansson. Foto: Henrik Jansson
"Det gäller till exempel regeln om att asylsökande barn bör erbjudas skolgång inom en månad", säger Morgan Johansson. Foto: Henrik Jansson

Ministern öppnar för att bryta asylreglerna

Publicerad

GÖTEBORG. Migrationsminister Morgan Johansson, S, öppnar för att bryta mot vissa regler i mottagandet.

– Man måste vara pragmatisk i en sådan här situation, säger han under ett besök på ett boende för ensamkommande flyktingbarn utanför Göteborg.

Men enhetschefen på boendet kräver att regeringen är tydligare med vilka regler som kan ruckas på.

– Om jag har flickor på ett boende för pojkar och det händer något då står jag där. Ska jag då säga ’ministern bad mig vara pragmatisk'? säger enhetschefen David Nilsson.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson besökte under fredagen ett boende för ensamkommande flyktingbarn utanför Göteborg.

På boendet bor 16 ungdomar mellan 14 och 16 år under tiden de väntar på besked om de får stanna i Sverige eller inte. Många får vänta i månader på grund av de långa handläggningstiderna.

Boendet har egentligen inte tillstånd för flickor men just nu bor ändå två flickor från Afghanistan här tillfälligt i väntan på att Migrationsverket ska besluta om en placering någonstans i landet.

Går inte följa regler

Egentligen ska ungdomar inte stanna på ett tillfälligt boende längre än några dagar för att inte behöva ryckas upp efter att ha rotat sig. Men på grund av det ökade trycket på mottagningssystemet går det inte längre att följa vissa regler, säger David Nilsson, enhetschef, på boendet.

Han hade redan i somras velat ha besked från Morgan Johansson och regeringen om vilka regler som kan ändras och inte för att underlätta mottagandet.

– Det är ju sympatiskt att ministern säger att man måste vara pragmatisk men pragmatisk är också sårbart. Då är det lätt att sen få tillbaka "vad gjorde ni här?" säger han.

– Om jag har flickor på ett boende för pojkar och det händer något. Då står jag där. Ska jag då säga ’ministern bad mig vara pragmatisk’?

En klapp på axeln räcker inte längre, menar David Nilsson.

– Vi har varit jävligt trötta, man har jobbat dygnet runt i flera veckor, man har mobilen vid sängen och det kan ringa mitt i natten för att det stryker omkring folk utanför ett boende, säger han.

Lätta på regler

Ett exempel där David Nilsson menar att man kunde spara tid genom att lätta på regelverket, gäller handläggningstiderna för att hitta ett boende.

– Det är en sak om utreder en svensk ungdom för kriminalitet eller som blir slagen i hemmet. Men samma regler gäller för de här barnen som är rätt självgående men bara behöver ett boende. Nu kanske man gör en lightvariant, men man känner också att man kanske inte gör riktigt som man borde samtidigt kanske man inte hinner med där de stora behoven finns, säger David Nilsson.

Morgan Johansson säger efter besöket att det är möjligt att bryta mot reglerna i vissa fall.

– Man måste vara pragmatisk i en sådan här situation. Det finns en del regler som är viktiga att hålla på, det finns andra som man ibland kanske kan vara beredd att tänja lite på när vi befinner oss i en situation där vi har ett läge när det kommer fler flyktingar till Sverige än vad vi någonsin sett, säger han och fortsätter:

– Under en sexveckorsperiod har vi mellan 7000 och 9000 och till och med över 9000 som har kommit per vecka. Vissa dagar 1500–1700. I ett sådant läge är det klart att man måste vara beredd att vara praktisk.

I ett sms ger Morgan Johansson senare under fredagen ett exempel på en regel som kan brytas.

– Det gäller till exempel regeln om att asylsökande barn bör erbjudas skolgång inom en månad. Det står i lagtexten, och det är nog så att i en situation som denna kommer det att ta längre tid, säger han.

Samtalen fortsätter

Samtidigt fortsätter samtalen med alliansen om flyktingkrisen.

Tidigare under fredagen ändrade sig Morgan Johansson plötsligt om när de tillfälliga uppehållstillstånden, som man enades med alliansen om förra veckan, kan börja gälla. I måndags sa migrationsministern att det kan dröja till december 2016 innan de kan träda i kraft men efter att KD-ledaren Ebba Busch Thor under fredagen i ”Ekot” kritiserade regeringens saktfärdighet ändrade sig Johansson och meddelade att det kan bli beslut redan nästa sommar.

Hur kan du plötsligt backa fem, sex månader?

– När jag fick frågan i måndags var min preliminära bedömning att det är väldigt svårt att hinna med riksdagens propositionsstopp. Normalt är det så att lagar som ska träda i kraft under sommaren måste man lämna innan 20 mars till riksdagen. Gör man inte det så blir det senare. Men det jag sagt i dag är att om riksdagen kan vara konstruktiv i den delen och kunna behandla detta lite senare, i maj, tror jag nog att vi ska kunna gå varandra till mötes, säger Morgan Johansson.

Talar om tidscheman

Efter att regeringen och alliansens enades förra veckan fortsätter samtalen över blocken. Bland annat om tidschemat för införandet av flera av de punkter man enades om förra veckan.

– Faktum är att jag ringde och pratade med Elisabeth Svantesson så sent som i morse för att diskutera en del frågor som är utestående. Det är viktigt att man vårdar den här uppgörelsen och att man i en naturlig och god samförståndsanda. Under de förhandlingar som vi hade skapade vi en väldigt god stämning. Vi kommer att hålla oppositionen löpande informerad om hur vi jobbar. Vi har delat upp de 21 punkter vi kom överens om i regeringskansliet så att alla vet vad de ska göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag