Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministern om sprängningarna: ”Ett av våra största samhällsproblem”

Mikael Damberg: ”Vi fortsätter att skärpa straffen”
– Tillsammans med skjutningarna är det här just nu ett av våra stora samhällsproblem, säger Damberg, till Dagens Nyheter. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under årets drabbades bland annat ett flerfamiljshus i Linköping av en kraftig explosion. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Mikael Damberg (S) och Ulf Kristersson (M) ser allvarligt på det ökade antalet sprängningar. 

Inrikesministern lovar nu att bredda insatserna för att stoppa den rådande utvecklingen. 

– Tillsammans med skjutningarna är det här just nu ett av våra stora samhällsproblem, säger Damberg till Dagens Nyheter. 

Antalet sprängdåd har ökat drastiskt i Sverige jämfört med tidigare år. Under det senaste året har antalet sprängningar ökat med 45 procent enligt Dagens Nyheter, vilket får inrikesministern Mikael Damberg att reagera starkt. 

– Det är på en helt oacceptabel nivå och vi måste få ned det här varaktigt för att öka tryggheten i samhället, säger Mikael Damberg till Dagens Nyheter. 

Han berättar att regeringen höjt straffen flera gånger på handgranater, och under 2018 häktades det fem gånger fler än förut. Men även att ett arbete om straffskärpning för vapenbrott har påbörjats. 

– Tillsammans med skjutningarna är det här just nu ett av våra stora samhällsproblem, säger Damberg, till Dagens Nyheter. 

Kristersson om sprängningarna : ”Helt förfärligt”

Förra veckan skickade regeringen ut ett nytt förslag för att få bukt med problemet. Förslaget handlade om skärpta regler kring hanteringen av civila kemikalier som kan användas när kriminella tillverkar bomber. 

Inrikesministern får medhåll av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Även han vill se straffskärpningar och kallar ökningen av sprängdåd för ”helt förfärligt”. 

– Det ger en känsla av att vi har tappat kontrollen över den grova kriminaliteten. Det här är riktigt, riktigt allvarligt. Vi måste jaga de här gängen tills det upphör och då krävs tuffare tag på flera olika områden, säger Ulf Kristersson till Dagens Nyheter.