Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern om pristak på mat: ”En dålig idé”

Högsta ökningen sedan mätningarna började.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Foto: SVT
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Foto: SVT

Matpriserna fortsätter att öka.

I SVT:s ”Agenda” uppmanar V-ledaren Nooshi Dadgostar regeringen att införa ett pristak på basvaror.

– Det är i grunden en dålig idé, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

I söndagskvällens ”Agenda” möttes finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar för att debattera matpriserna – som ökat med 19,6 procent på ett år.

V-ledaren anser att regeringen bör ta in matjättarna Ica, Coop och Axfood för att nå en överenskommelse om ett pristak på åtminstone basvaror. 

Men finansministern håller inte med:

– Pristak löser inte problemet med inflationen som grund. Vi har inflation på bred front och då ska den bekämpas på bred front. Det andra är, när man sätter pristak uppstår brist. Det är i grunden en dålig idé, säger Elisabeth Svantesson i ”Agenda”.

Hon förklarar sedan att sänkta priser gör att varor går åt snabbare, vilket gör att det uppstår brist.

”De ökar på mycket just nu”

Nooshi Dadgostar pekar samtidigt på vinsterna som matjättarna gjort under inflationen.

– Det indikerar att de ökar på mycket just nu. De passar på att höja sina priser utöver kostnadsökningarna de själva haft. Och det betyder att de har mycket stort utrymme, att vi kan dela på krisens bördor, säger V-ledaren i SVT:s ”Agenda”.

Elisabeth Svantesson instämmer att företag inte omotiverat får höja sina priser. Men pristak riskerar å andra sidan att elda på inflationen, menar hon.

Ministern vill däremot inte svara på om regeringen planerar att införa några stöd för prisökningarna på mat i den kommande vårbudgeten.

– Det får vi återkomma till, säger hon i programmet.

Sämre tider får många att må dåligt • Psykologen: ”Stark stress för många.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.