Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern om gängvåldet: ”Vi har inte tappat greppet”

“Morgan Johansson är svensk mästare i att skylla på andra”

Sverige ligger i topp i Europa när det gäller dödliga skjutningar – och S och M skyller på varandra.

– Gängkriminaliteten bet sig fast för 20 år sedan, när vi tog över 2014 lade vi om kriminalpolitiken, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

– Du är svensk mästare i att förklara att det alltid är någon annans fel, vi håller på att tappa greppet, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

Det blev en het diskussion andra dagen i Expressens programserie ”Fem dagar om framtiden” där Socialdemokraterna och Moderaterna debatterade trygghet och välfärd.

M och S lade skulden på varandra när justitieminister Morgan Johansson (S) och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M), diskuterade kriminella gäng på tisdagen.

– Vi har inte tappat greppet, men vi har stora problem som går långt tillbaka i tiden. När tog vi över byggde vi ut polisverksamheten, stärkte rättsväsendet och skärpte straffen, säger Morgan Johansson som hävdar att M och alliansregeringen rustade ned kriminalpolitiken.

”Ert program räcker inte”

Johan Forssell vänder sig mot att Johansson lägger ansvaret för dagens situation på tidigare regeringar.

– Ert program räcker inte. Vi behöver perspektivskifte på de kriminella gängen. De är inhemska terrorister, det krävs annan politisk handlingskraft som dubblerade straff, proaktiv avlyssning, massiv utbyggnad av kameraövervakning och anonyma vittnen, säger han.

Morgan Johansson pekar på regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten som innebär fler poliser, utbyggd polisutbildning, fler övervakningskameror och hårdare straff.

Enligt Johan Forssell kunde detta ha fungerat för 10-15 år sedan men ”räcker inte i dag”.

”Väljarna kan inte lita på er”

Johansson hävdar att Malmö lyckats mycket bättre än Stockholm i kampen mot gängvåldet – och säger att M-styret i Stockholm bör titta på hur S i Malmö lyckas ”bryta nyrekryteringen”.

– Det är sorgligt att en person som varit justitieminister i snart åtta år pekar på gamla regeringar och på kommunpolitiker. Du har visst inget eget ansvar, säger Johan Forssell.

– Ni gör tvärtom mot vad ni säger. Ni skar ned polisutbildningen för att finansiera skattesänkningar. Väljarna kan inte lita på er, säger Morgan Johansson.

Se Helena Gisséns intervju med M-ledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.