Helene Hellmark Knutsson (S.) Foto: KRISTIAN POHL / REGERINGSKANSLIET
Helene Hellmark Knutsson (S.) Foto: KRISTIAN POHL / REGERINGSKANSLIET

Ministern om fusket: ”Oerhört upprörande”

Publicerad

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, reagerar kraftigt på uppgifterna om den liga som omsatt miljoner på att sälja svar till högskoleprovet.

– Det är oerhört upprörande att människor kan fuska sig in på högre utbildning och också till attraktiva utbildningar, säger hon.

– De köper sig en gräddfil förbi dem som slitit hårt i gymnasiet för att få bra betyg eller som försöker skriva bra på högskoleprovet utan otillåtna hjälpmedel, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hon framhåller att regeringen gjort det brottsligt fuska på högskoleprovet. Sedan hösten 2016 riskerar fuskare böter eller till och med fängelsestraff i upp till sex månader.

– På det sättet skickar vi en tydlig signal om att det inte är acceptabelt. Sedan måste vi se till att upptäcka fusket också när det förekommer.

”Vi har haft en ständig dialog”

I det arbetet är utvecklingen av ett digitalt prov en viktig del, säger ministern.

I det här fallet har fusket pågått under flera år, de har öppet gjort reklam och en provledare är inblandad – har du fortsatt förtroende för Universitets- och högskolerådet?

– Vi har haft en ständig dialog med Universitets- och högskolerådet om just hur vi ska komma åt provfusket, och jag vet att rådet vidtagit flera åtgärder. Behövs det göras ytterligare åtgärder kommer vi att ha den fortsatta dialogen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag