Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Invandring bra för pensionärerna

Foto: Ylwa Yngvesson

Dagens ökade invandring hjälper till att försörja morgondagens pensionärer.

Det visar färska SCB-siffror ur regeringens vårbudget som Expressen tagit del av.

– Tack vare invandringen ser det väldigt mycket ljusare ut, säger framtidsministern Kristina Persson, S.

Framtidsministern tar emot i sitt rum på Rosenbad. Som den enda ministern på statsrådsberedningen är hon nära knuten till Stefan Löfven. Tillsammans ska de driva regeringens idéutveckling framåt.

- Mitt fokus är att koppla ihop frågor om grön omställning, ekonomisk utveckling och konkurrenskraft och industrins utveckling. Det har jag drivit och det är möjligt att det haft någon effekt någonstans på tänkandet, säger Kristina Persson om sina sju månader som statsråd.

Expressen har tagit del av en av Perssons framtidsspaningar på jobbområdet - färska siffror från SCB som ingår i regeringens vårändringsbudget som presenteras senast den 15 april.

Siffrorna visar att andelen personer som jobbar och därmed försörjer de äldre generationer som gått i pension, kommer att bli fler än vad man tidigare trott.

- Problemen är inte så allvarliga som vi trodde. För 20 år sedan när jag satt i riksdagen såg det väldigt dystert ut, vi skulle få en tung försörjningsbörda. Man skulle ha få arbetande i förhållande till de gamla. Men tack vara invandringen ser det väldigt mycket ljusare ut, säger Kristina Persson.

För 15 år sedan trodde man att det skulle finnas 40 äldre per hundra personer i yrkesverksam ålder år 2022. I och med den ökade befolkningen skjuts siffran upp med sex år.

- Bland de som kommer nu till Sverige är det stora flertalet mellan 20 och 40 år och en hel del är barn, vilket är väldigt bra. Få pensionärer kommer, säger Persson.

Men en förutsättning för att siffrorna inte ska backa igen är att de nyanlända kommer i arbete.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas 90 000 asylsökande under 2015. Sverige fick 2011 bakläxa från OECD som det sämsta landet på att sätta invandrare i arbete.

Hur ska man tackla det? 

- Nyckeln är ett effektivt mottagande, att man snabbt kommer in i språkträning. Vi vet att 75 procent av de flyktingar som kommer får stanna. Det finns all anledning att direkt ge språkundervisning. Det andra är att snabbt skapa koppling till arbetsplatser. En viktig sak är också valideringen - när man kolla upp att de utbildningar som de nyanlända har kan gälla på svensk arbetsmarknad. En tandläkare ska kunna jobba som en tandläkare, säger hon.

Enligt ministern tar det i dag sju, åtta år för en nyanländ läkare från Syrien att jobba som läkare i Sverige.

- Högst två år ska det ta. Det låter lite mycket men det är nog den tid det tar att få språkkunskaper och att gå igenom den här valideringsprocessen.

Innan valet pratade regeringen om att införa 90-dagarsgarantin och traineejobb för unga. Det har ännu inte blivit av. Hur ska regeringen ta tag i situationen? 

- Både genom centrala myndigheter men också kommunernas roll som samordnare lokalt. Vi ser över och förändrar tillämpningen av arbetsmarknadspolitiken där integrationen är en viktig del. Vi ser också en stor, viktig roll för civilsamhället. Sverige har många idéburna organisationer med många aktiva, säger Persson och fortsätter:

- I Simrishamn finns det till exempel ett aktivt nätverk som hjälper till med etableringen av flyktingarna och jobbar som metoder.

Men är inte det egentligen regeringens och statens ansvar? 

- Jo, absolut. Och det gör vi också genom både myndigheter och arbetsförmedling i samspel i kommunerna. Där finns även civilsamhället med som en viktig resurs.

Betyder de nya siffrorna att vi inte längre ska behöva jobba till 68-70 års ålder?

- Det beror på om invandringen fortsätter. De gamla blir fler och fler eftersom vi lever längre. Det som hänt är att det geografiska problemet flyttats fram åtta år i tiden, säger Persson.

Posten som framtidsminister är helt ny och mycket av Kristina Perssons tid har gått åt att bygga en organisation. Framtidsministern har tillsatt tre grupper som ska arbeta med tre frågor som ministern har identifierat som de viktigaste: arbetet i framtiden, global samverkan och grön omställning och konkurrenskraft.

- Nu börjar det avkasta lite tankar och artiklar som börjar skrivas. Men du får nog vänta ungefär ett år. Jag tar olika initiativ och jag väcker förslag och sen ska det förankras. Jag har inget eget område utan måste få med mig mina kolleger på det jag tycker bör göras, säger hon.

- Steg ett är att övertyga dem att det här ska vi göra och så här skulle vi kunna göra. Men ibland tar det lite tid.

Vem är svårast att övertyga? 

- Det får du mig inte att svara på. Många är lätta. Stefan Löfven inte minst.

Kristina Persson

Ålder: 69, fyller 70 den 16 april.

Familj: Två barn och särbo.

Bakgrund: Civilekonom, regeringstjänsteman, riksdagsledamot, vice riksbankschef, landshövding samt ordförande i tankesmedjan Global utmaning. Fritidsintressen: Litteratur, teater, Jämtland, ridning.

Övrigt: Persson är enligt TT rikast i regeringen. Enligt TT hade ministern i samband med valet ett aktieinnehav på drygt 9 miljoner kronor. Hon rankades i början av april som den minst synliga ministern enligt en undersökning som Retriever gjort för TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.