Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Måste bemötas med kraft från samhället

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Foto: JENS CHRISTIAN

Ställ krav på annonsplattformar som Blocket och se till att veterinärer larmar om missförhållanden. De kraven ställer Centerpartiet på landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) efter Expressens granskningar. 

– Jag utesluter inga åtgärder, säger ministern som anser att det som framkommit i Expressens granskningar är ”förjäkligt”.

Många har reagerat på Expressens granskningar av oseriösa hunduppfödare och smugglare. Bland annat Kristina Yngwe, landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet och ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. 

– Det är fruktansvärda beskrivningar. Och det är klart att det är tungt för de konsumenterna som luras, men framför allt är det en tragedi för djuren. Det är väldigt viktigt att agera politiskt och jag har därför skickat en skriftlig fråga till landsbygdsministern. 

Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot.
Foto: JOHAN JEPPSSON

Kristina Yngwe anser bland annat att annonsplattformarna har ett stort ansvar och vill nu att de kallas till ett möte med politikerna. Dessutom vill hon att regelverket för veterinärer ses över så att de som upptäcker felaktigheter både kan – och ska – slå larm. 

– Uppenbarligen finns det luckor att täppa till. Som ni beskriver i artiklarna är det ju möjligt för uppfödare att systematiskt fortsätta, dels med smuggling av djur men också sälja sjuka hundar på det sätt som ni beskriver i artiklarna. 

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger att hon blir väldigt illa berörd när det framkommer att djur behandlas illa och lider. 

– Det är alltid oacceptabelt och måste bemötas med kraft från samhället. Just problemet med smuggelhundar har ökat den senaste tiden, och jag vet att myndigheterna jobbar aktivt med detta.

Kristina Yngwe har bett dig att agera genom att bland annat tillkalla aktörerna bakom annonsplattformarna. Kommer du att göra det? 

– I arbetet för att alla djur ska behandlas bra utesluter jag ingenting. Här är det viktigt att både arbeta med kontroll, bland annat vid gränsen som utförs av Tullverket, och med tydlig information till alla som står i begrepp att köpa en hund. Det är olagligt att smuggla och att köpa smugglade hundar. Vi måste alla hjälpas åt för att motverka hundsmuggling. 

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Foto: JENS CHRISTIAN

Vad är, enligt dig, den viktigaste åtgärden för att motverka oseriösa uppfödare och smuggling? 

– Det räcker inte med en enskild åtgärd, utan här behöver vi arbeta brett från hela samhället. Vi har en stark djurskyddslag, och det pågår ett arbete med att skärpa straffen för djurplågeribrott. Det fortsätter vi med. Men vi behöver också arbeta mer med information till de som köper hundar. Om det inte finns någon efterfrågan så kommer den illegala smugglingen att minska. 

– Därför är det så viktigt att man kollar upp uppfödaren, kontrollerar att allt står rätt till, och att man larmar om någon bryter mot reglerna så att ansvariga myndigheter kan kliva in. Jag utesluter inga åtgärder – det är helt oacceptabelt när djur far illa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.