Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Man ska våga besöka restauranger

”Handlar om att begränsa människors frihet”
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljö- och hälsoinspektör Pia Holmström på Miljöförvaltningen i Stockholms stad, Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och socialminister Lena Hallengren (S) deltar vid en restaurangtillsyn gällande trängsel.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

34 procent av restaurangerna i Stockholm som inspekterats sedan pandemin bröt ut har fått anmärkningar – och 20 etablissemang har fått stänga.

– Man ska känna att man vågar besöka restauranger som sköter sig, säger socialminister Lena Hallengren (S) när hon följer med på inspektion.

Följ det senaste om coronaviruset

På tisdagskvällen kliver inspektören Pia Holmström in på Beirut Café i Östermalms saluhall. Med sig har hon både socialministern och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Ägaren Elias Karroum svarar på inspektörens frågor om hur kaféet hanterar coronasituationen och och rekommendationer avseende trängsel.

– Verksamhetsutövaren har vidtagit de åtgärder som behövs för att kunna förhindra smittspridning av covid-19, konstaterar Pia Holmström, som är inspektör på Stockholms miljöförvaltning.

”En meter är okej”

Vanligast är att förvaltningen gör oanmälda inspektioner, det vill säga knackar på utan förvarning, för att få en mer sannfärdig bild av verksamheten.

– Vi har en funktion på Stockholms miljöförvaltning där man kan lämna klagomål. Så här långt har vi fått in ungefär 1 500 klagomål från allmänheten sedan i mars här covid började, säger Pia Holmström.

Restaurangen har i stunden inga gäster, men lokalen är långt ifrån tom: flera medier, pressekreterare och vakter är på plats.

– Håller man ett avstånd på en meter mellan olika sällskap så är det okej, säger Pia Holmström.

20 krogar har fått stänga i Stockholm

Kvällens inspektion är bara en i mängden sedan pandemin bröt ut. Och anmärkningarna kan tyckas många: 34 procent av 2 011 inspektioner i Stockholms stad har lett till anmärkningar. 20 stycken har fått stänga enligt Anna König Jerlmyr.

TT: Har du dragit ned på dina restaurang- och krogbesök sedan pandemin bröt ut?

– Tvärtom. Jag har nog aldrig ätit så mycket på restaurang som nu för att försöka stötta näringen. Jag var senast på restaurang i går. Det var skönt att se att här är det restaurangägare som verkligen håller sig till rekommendationerna, säger hon.

Lena Hallengren: ”Har fungerat”

Lena Hallengren berättar för TT i samband med inspektionen att hon är glad över att så många restauranger och serveringsställen har kunnat vara öppna, trots den svåra pandemisituationen.

– Generellt sett tycker jag att det har sett ut att fungera. Vi har ju också en tillsyn som sedan i somras bedrivs av kommunen. Och man kritiserar verkligen, kräver åtgärder och kan i värsta fall stänga ställen också. Jag tycker att man ska känna att man vågar besöka restauranger som sköter sig, säger Hallengren.

Stockholms finansborgarråd var med på en coronainspektion av en restaurang

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.