Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern lovar ny lag för att undvika sms-lånefällorna

Nu reagerar regeringen på larmrapporterna om att tiotusentals svenskar fastnat i sms-låneträsket.
Den ansvariga ministern Nyamko Sabuni, FP, lovar en ny lag som ska stävja den oreglerade marknaden.
- Lagstiftning kommer inte att garantera att ingen hamnar hos kronofogden, men innan man hamnar där ska det finnas ett antal spärrar som man måste passera, säger Sabuni till Expressen.
Expressen berättade i går om trebarnsmamman Heidi Söfting, 46, som tvingats sälja familjens soffa och flytta till en mindre och billigare hyreslägenhet eftersom hon hamnat hos Kronofogden med bland annat obetalda sms-lån.
Från Kronofogden har man under flera år slagit larm om att alltfler svenskar - som Heidi Söfting - förstör sin ekonomi på grund av sms-lån. Bara under första halvåret i år kom 23 000 sms-låneärenden till myndigheten - en ökning på 35 procent jämfört med samma period förra året.

"En sekunds misstag"

Larmrapporterna har nått regeringskansliet.
- Det problematiska med sms-lånen är att det i dag inte finns nåt regelverk som reglerar små lån. Företagen behöver inte ta kreditupplysning, det går väldigt snabbt att låna, den som lånar vet inte alltid vad det kostar att ta lånen och det finns ingen ångertid, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som har ansvar för konsumentfrågorna.
- Regelverket kommer inte att förhindra att människor hamnar hos kronofogden med sms-lån, men man måste se till att man inte på grund av en sekunds misstag - att man skickar i väg ett sms - förstör sin framtid.
Just nu förbereds lagförslaget och där finns tankar om att kräva kreditprövning, fördröjda utbetalningar, krav på bättre information, förbud mot för höga avgifter - och en ångerrätt.
- Alla människor kan i hettans stund tycka att man behöver pengar och därför låna. Då är det bra att man har möjlighet att ångra sig - att man kanske får sova på saken.
- Till syvende och sist måste det vara den enskilde som tar ansvar för sin ekonomi, säger Sabuni.

"Vi är förtvivlade"

Ministern vill inte gå in på detaljerna i lagen - en lag som kan börja gälla tidigast någon gång nästa år.
Och samtidigt som lagen dröjer befarar kronofogden att sms-låneärendena kommer att fortsätta strömma in.
- Det går inte alltid att göra saker fort tyvärr. I det här fallet har det dragit ut på tiden eftersom det är en stor lagstiftning som rör mer än bara sms-lån.
Från oppositionen tycker man att det går för långsamt.
- Vi är förtvivlade över att det tar för lång tid. Det finns ingen anledning till det, säger Eva Sonidsson, S, riksdagsledamot och konsumentvägledare.
Den nya lagen som ska stävja sms-lånebranschen välkomnas av både kronofogden och konsumentombudsmannen, KO. KO har de senaste åren slagit ned flera gånger på sms-låneföretags marknadsföring och höga avgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.