Ministern: ”Krigsförklaring mot vår svenska välfärd”

Irene Svenonius om vårdkrisen: ”Varje väntetid är ett misslyckande”.
Socialminister Lena Hallengren (S) riktar hård kritik efter Irene Svenonius (M) uttalande i Ekots lördagsintervju.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) får kritik efter Ekots lördagsintervju.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren (S) riktar hård kritik mot Irene Svenonius (M) efter Ekots lördagsintervju. 

Hallengren tycker att Svenonius förslag om att ”finansiera vården med privata sjukvårdsförsäkringar” för Sverige femtio år tillbaka i tiden. 

”Om detta är Moderaternas nya linje är det något av en krigsförklaring mot vår svenska välfärd”, skriver hon i ett sms till Expressen. 

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) vill avskaffa landets regioner och i stället låta staten, alternativt i kombination med privata försäkringar, finansiera vården. Det sa hon i Ekots lördagsintervju

Socialminister Lena Hallengren (S) är kritisk till Svenonius uttalande. Hon skriver i ett sms till Expressen att Moderaterna föreslår en privatisering där finansieringsansvaret flyttas till individ och försäkringsbolag. 

”Det är kreativt att beskriva det som ett 'förstatligande'. Att finansiera vården med privata sjukvårdsförsäkringar är ett förslag som för oss femtio år tillbaka i tiden, där de som inte har råd får sämre vård eller ingen vård alls. Den skattefinansierade sjukvården är ett grundfundament för välfärdsstaten. Det är smartare, effektivare och rättvisare att betala vården via skattesedeln än via privata försäkringar”, skriver Lena Hallengren. 

”En krigsförklaring mot vår svenska välfärd”

Hallengren tycker det är dags att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bekänner färg och svarar på frågan om han står bakom Svenonius förslag.

”Om detta är Moderaternas nya linje är det något av en krigsförklaring mot vår svenska välfärd”. 

Med det här förslaget tycker socialministern att Moderaterna återgår till den systemskiftespolitik som de sedan tidigare sagt sig lämna. 

”Slår man undan fötterna för den gemensamt finansierade skolan, vården och omsorgen slår man undan fötterna för mycket av det som vi har varit stolta över i Sverige”. 

”Siktar på att presentera ett viktigt steg inom kort”

I en intervju med Expressen på lördagen sa Svenonius att en lösning på vårdkrisen är att minska toppstyrningen av vården och minska det administrativa arbetet för sjukvårdspersonal.

Svenonius sa även att hon bland annat vill se en utbyggd primärvård – där vårdcentraler ingår – och en nationell kommission mot vårdköer. 

Detta fick även stöd av Läkarförbundet. Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, sa till Expressen på söndagen att en dellösning ligger i att satsa på primärvården, vilket indirekt skulle avlasta akutmottagningar och därigenom frigöra vårdplatser. Enligt förbundets beräkningar krävs det 7 miljarder kronor för att förbättra primärvården. 

Så vill Hallengren lösa vårdkrisen 

Hallengren håller med och är bekymrad över de stora konsultnotorna i Region Stockholm, som hon tycker lett till mer administration i stället för mindre. Hon anser också att det är viktigt att primärvården stärks. 

”Det är bra om vi får en bred uppslutning kring det förslag på en nationell primärvårdsreform som regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna blivit överens om. Jag siktar på att presentera ett viktigt steg inom kort”. 

Hur ska Sverige lösa vårdkrisen?

”Svensk sjukvård behöver personal genom bland annat fler utbildningsplatser. Mer resurser genom bland annat de välfärdsmiljarder som vi nu tillför, men också genom en sund, ekonomisk hushållning. Och skärpt kontroll genom insatser från staten. Där kommer vi att genomföra fler insatser”, skriver Lena Hallengren.LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.