Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern kopplar Ebba Busch Thor till ”Sverigehat”

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
Foto: TV4 / Youtube/Skärmavbild
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD) svarar på Twitter.
Foto: Skärmavbild / Twitter

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) menar att de som kallar sig Sverigevänner i själva verket är Sverigehatare. 

I TV4:s Nyhetsmorgon valde hon att lyfta fram KD-ledaren Ebba Busch Thor som exempel i intervjuämnet ”Sverigefiender”. 

– Att gå ut och säga att Uppsala kommun har varnat tjejer från att gå ensamma på stan dagtid ger ändå en oerhört allvarlig bild, sa hon. 

Den 20 januari publicerade nyhetssajten ETC en uppmärksammad debattartikel av jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) där hon menade att de som kallar sig för Sverigevänner i själva verket är Sverigehatare. 

Hon menar att dessa människor sprider en felaktig bild av Sverige och kopplar alla samhällsproblemen till invandringen. 

”Det är ofta självutnämnt att man kallar sig för Sverigevänner”

– Det är ofta självutnämnt att man kallar sig för Sverigevänner och ofta sammanfaller det också med att man kan beskriva Sverige som ett land i totalt sönderfall, sa Åsa Lindhagen när hon under fredagen bjudits in till TV4:s Nyhetsmorgon för att intervjuas om ämnet under rubriken ”Sverigefiender”. 

Lindhagen slog fast att det finns stora samhällsutmaningar och lyfte fram klimathot, våld, sprängningar, mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck och ojämlika livsvillkor. 

Valde Ebba Busch som exempel på Sverigehat

Hon menade dock att samhällsdebatten i alldeles för hög utsträckning påverkas av hat på sociala medier där ”invandringen ständigt lyfts som orsak till alla våra samhällsutmaningar och människor som kommit hit från andra länder pekas ut som problem”. 

Åsa Lindhagen valde sedan att lyfta fram KD-ledaren Ebba Busch Thors ett år gamla debattinlägg om otryggheten för unga kvinnor i Uppsala.  

– Jag skulle vilja ta ett exempel. Då har vi Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch som för en tid sedan var ute och sa att i Uppsala kommun så har kommunen sagt att tjejer inte kan röra sig ensamma i stan på dagtid. Och det här har ju kommunen inte sagt. Men det är en bild som omedelbart förmedlas och också då, förstås, sprider en stor oro hos människor och spär på bilden av att Sverige är på väg åt fel håll. 

https://www.youtube.com/watch?v=OkkvjeHYpF0

Ebba Busch: Åsa Lindhagen påstår att vi ljuger

Ebba Busch Thor har svarat på Twitter: 

”I morse i TV4 satt jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och påstod att vi som pekat på kvinnors utsatthet utomhus ljuger. Hon nämner min ett år gamla artikel om situationen i Uppsala som exempel och kopplar den till ”Sverigehat”.”

https://twitter.com/BuschEbba/status/1220682479956365312

Ebba Busch Thor menar att hon visst hade fog för utspelet. 

”Uppsalas ungdomsjour sa till UNT att 'vi brukar uppmana tjejer som känner sig otrygga att fundera på vad de behöver göra, till exempel att inte gå själva'. Det reagerade jag starkt emot”, skriver hon på Twitter. 

Åsa Lindhagen fick i Nyhetsmorgon frågan om hon menat att KD-ledarens utspel inte stämmer alls. 

– Att gå ut och säga att Uppsala kommun har varnat tjejer från att gå ensamma på stan på dagtid ger ju ändå en oerhört allvarlig bild. Och sedan är det ju förstås så att vi har väldigt stora utmaningar vad gäller trygghet för kvinnor och tjejer på olika sätt, så det är ju en väldigt viktig fråga som vi behöver jobba med. Men det är också viktigt att det blir korrekt det som återges, svarade hon. 

Busch: ”Hennes ord är även ett hån mot alla tjejer”

Ebba Busch Thor vänder sig mot att Lindhagen talar om ”utmaningar”. 

”Lindhagen avfärdar detta som 'utmaningar', i stället för de brott det faktiskt handlar om. Hon kan säga vad hon vill om mig, men hennes ord är även ett hån mot alla tjejer som reagerat, gett intervjuer, ordnat nattvandringar för att skydda varandra”, skriver KD-ledaren på Twitter. 

https://twitter.com/BuschEbba/status/1220682486700748803

Upsala Nya Tidning har tidigare rapporterat om otryggheten i staden i en artikelserie. Centrala Uppsala beskrivs som ett riskområde för flickor som ofredas sexuellt av gäng med unga män och pojkar, ofta nyanlända.

Polis på fältet bekräftade då uppgifterna om gäng som trakasserar unga kvinnor, vilket Expressen också rapporterat. 

– Unga ensamma män som står i grupper har förändrat gatubilden markant i Uppsala. Unga män utan sysselsättning. De antastar tjejer. Tafsar, visslar, tar på rumpan och ger kommentarer man inte bett om, sa Daniel Larsson, chef för yttre befälen i Uppsala polisområde, till Expressen i mars 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.