Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern kallar generaldirektören till möte – efter felaktiga statistiken

Här är några nyheter att hålla koll på.
Civilminister Lena Micko (S)Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Tidigare i oktober fick SCB gå ut och varna för sina arbetslöshetssiffror – på grund av att de inte stämde. 

Nu kallar civilminister Lena Micko (S) upp SCB:s generaldirektör efter den felaktiga statistiken, detta efter Aftonbladets avslöjande om hur det kunde gå till. 

Sveriges BNP måste nu räknas om.  

– Jag tycker det är allvarligt och jag förutsätter att SCB rättar till detta, säger ministern till tidningen. 

Det var i den 17 oktober som Statistiska centralbyrån gick ut och flaggade för att statistiken angående arbetslösa i Sverige, inte stämde.

Enligt SCB hade arbetslösheten stigit till 7,3 procent i september, en uppgång som förvånade flera bedömare.

Men sedan släppte SCB ett pressmeddelande där det stod:

”Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad.”

Aftonbladet kunde i dag, den 11 november, avslöja hur det multinationella bolaget Evry kunnat forcera fram felaktiga arbetslöshetssiffror till SCB. 

Flera anställda på Evry berättar för Aftonbladet hur arbetsförhållandena skapat en grogrund för manipulation av statistikunderlag. 

– Det är klart att pressen från företaget stimulerar till fusk, säger en anställd till tidningen. 

”SCB:s trovärdighet har skadats”

Nu kommer beslutet att generaldirektören för SCB, Joakim Stymne, kallas upp till ett möte med civilministern Lena Micko (S). 

– Med anledning av Aftonbladets uppgifter kommer jag kalla generaldirektören till ett möte,, säger Micko till tidningen. 

Till Svenska Dagbladet berättar ministern också:

– Kortsiktigt har SCB:s trovärdighet skadats. Det blir så när man har haft felaktigheter. Men jag tror ändå att SCB på sikt kommer ordna upp detta.

Siffrorna som har blivit fel är avgörande för beslutsunderlag inom statsapparaten, och enligt Aftonbladet har det också fått en annan konsekvens:

Sveriges BNP måste räknas om nästan två år tillbaka i tiden. 

– Vi kommer att försöka rätta upp så mycket det går, säger Helena Kaplan, chef på SCB:s avdelning för nationalräkenskaper, till tidningen.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.