Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern jämför homosexuella med hästar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Homosexuella rasar mot Jens Orback.

I en radiointervju förklarade den nye ministern att han inte har några fördomar mot homosexuella   med orden:

  Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada som levde med en häst.


Här kan du lyssna på inslaget:


www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=503738

Jens Orback.
Foto: MIKAEL MIKAEL
Mian Lodalen.
Foto: MIKAEL MIKAEL
Sören Andersson, ordförande i RFSL.
Foto: HANNA HANNA

Sören Andersson, förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL), säger till Expressen: – Om Orback satt likhetstecken mellan djursex och homosexualitet bör han avgå. Det är befängt att jämföra relationer till husdjur med relationer som människor sinsemellan har. Ministerns uttalande gjordes i "Dagens Eko", där han skulle bemöta kritik från HBT-aktivister (homo, bi, trans) som anklagat honom för nykonservatism. Levde med en häst Jens Orback kände sig utpekad som homofob, men sade att han inte har några fördomar kring vem vuxna människor väljer att leva med. Sedan berättade han om sin mormors syster – som levde tillsammans med en häst. Men var hon ihop med hästen? frågade Ekots reporter. – Nej, men det sas just att hon levde ihop med hästen, svarade Orback.  – Det var en nära relation. Uttalandet fick i går svidande kritik. Debattören Mian Lodalen tycker att jämförelsen är "hårresande". – Det är olyckligt, dumt och korkat, säger Lodalen till Expressen.

En hel del samtal

 Orback bekräftar för Expressen att han fick "en hel del samtal" efter intervjun, som han anser orsakade ett missförstånd: – Jag gör ingen jämförelse mellan att bo eller ha förhållande med djur och att ha det med människor. Och efter en kontroll med sin mamma, ringde ministern i går upp Expressen igen med helt nya uppgifter: – Hästen och mormors syster bodde inte i samma hus. Hästen bodde i stallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.