Avhoppade justitieministern Mustafa Mohamed Abud al-Jalil tror at Khadaffi kommer att göra som Hitler gjorde - ta livet av sig. Foto: Kassem Hamadé och AP/Libyens statstelevision
Avhoppade justitieministern Mustafa Mohamed Abud al-Jalil tror at Khadaffi kommer att göra som Hitler gjorde - ta livet av sig. Foto: Kassem Hamadé och AP/Libyens statstelevision

Ministern: Jag såg djävulen i Khadaffi

Publicerad
Uppdaterad
AL BAYDA. Muammar Khadaffi gav själv order om Lockerbieattentatet.
Det avslöjar nu den avhoppade justitieministern Mustafa Mohamed Abud al-Jalil - i en exklusiv intervju med Expressen.
Och den förre minister säger att det bara kan sluta på ett sätt.
- Han kommer att göra som Hitler gjorde - han ska ta livet av sig, säger Abud al-Jalil.
Expressen träffade i går Libyens avhoppade justitieminister Mustafa Mohamed Abud al-Jalil i staden Al Bayda.
Han kommer dit ensam i en vit Toyota för att prata på ett möte i den lokala parlamentsbyggnaden.
Han är klädd i en mörkblå vinterkostym och en vinröd libysk mössa och välkomnas av hundratals demonstranter.
Han tror att Khadaffi snart kommer att störtas - och att det bara finns ett givet slut.
Ett självmord - precis om Hitler under de sista dagarna i Berlin.
I Expressens intervju, som pågick i 40 minuter, berättar Mustafa Mohamed Abud al-Jalil för första gången att det var diktatorn Muammar Khadaffi personligen som låg bakom terrordådet i Lockerbie 1988. 270 personer miste livet när en bomb exploderade i planet och störtade över samhället Lockerbie i södra Skottland.
- Jag har information som är hundra procent säker, om att Khaddafi ligger bakom tragedin i Lockerbie, säger Mustafa Mohamed Abud al-Jalil.
- Det är ingenting jag tror - det är någonting jag vet och är 100 procent säker på.
- Han gav order till underrättelseofficerare och till Magrahi (bombaren) om att utföra Lockerbiedådet.

Försökte få hem den dömde

Enligt Mustafa Mohamed Abud al-Jalil var Muammar Khadaffi också djupt involverad i arbetet med att få hem Abdelbaset al-Megrahi som dömdes för attentatet.
- Han gjorde sitt bästa för få tillbaka den dömde för terrordådet från Skottland till Libyen. al-Megrahi är en av få personer som har nyckeln till gåtan. Svaret på gåtan är att Khaddafi gav ordern.
Mer vill Mustafa Mohamed Abud al-Jalil inte säga inför alla människor som omger oss.
- Det är inte rätt tid att säga allt nu, men det kommer, säger han och tillägger:
- Jag vill inte avslöja namn på involverade, av hänsyn till landet.
Mustafa Mohamed Abud al-Jalil blev minister för första gången 2007.

Hoppade av tre gånger

- Mina mål var att reformera rättsväsendet och ersätta de libyer vars egendom och tillgångar regimen konfiskerade. Jag ville även reda ut massakern på Boslim-fängelset då 1200 fångar avrättades på en enda dag.
Regimen vägrade godkänna hans beslut, därför slutade han.
Nästa gång han lämnade sin post var 2009 när Khadaffi gav amnesti åt dömda mördare som släpptes utan att mordoffrens anhöriga gick med på det.
Även förra året blev han minister. Den 19 februari 2010 hoppade han av för sista gången. När han lämnade sin post valde han att ansluta sig till folket.
- Jag kände till att regimen hade legosoldater långt före upproret. I flera regeringssammanträden beslöt regeringen om att ge medborgarskap åt folk från Tchad och Niger. Jag protesterade och det finns dokumenterat. Jag krävde att man i stället skulle ge medborgarskap till barn vars mödrar är från Libyen men gifta med utländska medborgare.
Den avhoppade ministern har även en lång domarkarriär bakom sig. Han är känd för sina rättvisa domar och brukar kallas för "mannen med vita handen".
När han blev minister fick han tillgång till topphemlig information om fängelser och folk som avrättades av regimen.
- Det är en liten grupp inom regimen som känner till det. Det är hemliga fängelser som finns i Tripoli och i Benghazi. Där sitter alla kidnappade och fängslade som ingen vet någonting om. Det är folk vars anhöriga tror att de är döda.
Det handlar om folk från Libyen men även utlänningar som lurades från sin exil till länder som Marocko eller Egypten och avrättades.

"Jag såg djävulen i honom"

- Främst var det oppositionella ledare, till exempel Izaad el-Mkariaf och Jballa Matar som bodde i USA. De lurades till Marocko som i sin tur lämnade dem vidare till regimen, säger Mustafa Mohamed Abud al-Jalil.
Han tillägger:
- Jag såg djävulen i honom. Nu är det dags för alla diplomater i Sverige och i hela världen att ta avstånd från mördarregimen. Jag ber dem att stanna kvar på sina tjänster men att de går ut och förklarar att de står på folkets sida.
Innan han lämnar den stora salen i parlamentsbyggnaden svarar han på en sista fråga, hur han tror att det kommer att sluta för Muammar Khadaffi.
- Khadaffis dagar är räknade. Han kommer att göra som Hitler gjorde - han ska ta livet av sig, säger Abud al-Jalil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag