Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Ingen kris i förlossningsvården

Lena Hallengren om sjuksköterskeupproret.
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera medier har rapporterat om en pressad förlossningsvård i sommar.Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren har kallat flera aktörer inom förlossningsvården till möte.Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX

Bemanningsbrist och nedlagda kliniker sätter hård press på förlossningsvården i Sverige.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” säger socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen har ett ansvar – men att en stor del också ligger på landets regioner.

– Regeringen är inte de som beslutar var det finns förlossningskliniker. Det är en fråga som avgörs i varje region, säger Lena Hallengren i programmet.

Sedan 2015 har regeringen tillfört 4,3 miljarder till förlossningsvården. Satsningen, som gjorts genom ett samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL, har haft till syfte att höja kvaliteten och att öka resurserna inom vården. 

Trots det har sommaren kantats av rapporter om en hårt pressad förlossningsvård. Där har bland annat bemanningsbrist, nedlagda kliniker och förlossningsskador lyfts som stora problem.

Socialminister Lena Hallengren (S) gick under måndagen ut och kallade till möte om situationen. Enligt DN ska SKL, Barnmorskeförbundet, Vårdförbundet, Kommunal, Socialstyrelsen och Myndigheten för Vård och omsorgsanalys delta i samtalet.

I samband med det har Lena Hallengren också intervjuats i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, där socialministern får frågan om hon instämmer på bilden av en förlossningsvård i kris.

– Jag tycker att ordet kris och det sättet som man lyfter många enskilda exempel till att bli en bild av hela den svenska förlossningsvården, att den är väl mörk. Jag skulle inte beskriva den på det sättet, men det betyder inte att det finns många brister och saker som vi kan göra bättre, säger Lena Hallengren till TV4. 

Lena Hallengren: Krävs mer personal

Enligt Lena Hallengren handlar det om att säkerhetsställa en bättre och mer enhetlig vård. Det, såväl under graviditeten som vid förlossning och i eftervården.

Socialministern lägger också vikt vid att tillsätta mer personal till förlossningsvården. I nuläget saknas barnmorskor i 19 av Sveriges 21 län.

– Jag tycker utmaningen som är i dag är att se till att vi har en så god arbetsmiljö, så god situation, som gör att de som arbetar, barnmorskor och annan personal, ges förutsättningar att göra ett gott jobb, säger Lena Hallengren.

I programmet intervjuas också Mia Ahlberg, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet. Hon tillägger att man måste titta på hur vården skiljer sig för kvinnor som bor i storstad kontra på landsbygd.

Stort ansvar på regional nivå

15 förlossningskliniker har lagts ner runtom i Sverige och därför finns stora skillnader i hur nära kvinnor har till att få vård.

Enligt Mia Ahlberg måste regeringen ta ett krafttag för att bestämma hur rätten till vård ska se ut i Sverige – men Lena Hallengren pekar på regionernas ansvar.

– Närheten ger en väldig trygghet. Den tillgängligheten gör att man känner sig trygg och jag har väldigt stor respekt för det. Men regeringen är inte de som beslutar var det finns förlossningskliniker. Det är en fråga som avgörs i varje region. Frågan är om man kan kompensera för det, och hur man i så fall gör det på bästa sätt, säger Lena Hallengren till TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.