Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern ilsknade till när vargen kom på tal

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, debatterade i Bar & Politik.
Foto: Sven Lindwall

Debatten mellan landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson hettade till rejält när vargfrågan kom på tal.

– Vi kan inte föda upp djur för att föda rovdjur, sa Erlandsson upprört i Expressens tv-program Bar & Politik.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, debatterade om både hamburgerkedjan Max och Sveriges infrastruktur under torsdagskvällens Bar & Politik.

Men det var först när en läsare tog upp vargfrågan som debatten hettade till på allvar. Erlandsson förklarade att Centerpartiet har lagt, och fått igenom, en proposition om licensierad jakt på stora rovdjur i Sverige.

"Vill äta upp dem"

Åsa Romson kontrade med att hänvisa till forskning som visar att vargpopulationen är långt ifrån säker och att det vore en bättre idé att i stället öka ersättning till bönder för till exempel stängsel åt betesdjur och andra förebyggande åtgärder. Det var en lösning som inte föll Erlandsson i smaken.

– Vi kan inte föda upp djur för att föda rovdjur. Bönder har djur för att du och jag vill äta upp dem, svarade landsbygdsministern.

Den enda fråga som politikerna lyckades enas om var att de svenska mjölkbönderna får alldeles för dåligt betalt i dagens läge.

Se Bar & Politiker i efterhand här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.