Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern hyr lägenhet av facket – äger villa

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Annika Strandhäll var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision.
Foto: Marcus Ericsson/Tt

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision.

Samtidigt äger hon sedan mer än tre år tillbaka en villa i skärgården rapporterar Dagens Nyheter.

– Planerna på flytten tog fart på riktigt i samband med att jag bytte jobb för drygt ett år sedan. Våra barn går i skola och förskola och det måste passa för alla, säger Annika Strandhäll.

Flera ministrar i regeringen dras nu in i skandalerna kring fackförbundet Kommunal.

Utrikesminister Margot Wallström berättade tidigare på fredagen att hon hyr en lägenhet i en fastighet som ägs av Kommunal - och nu uppger DN att även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har en hyreslägenhet i en fastighet som ägs av ett fackförbund.

Annika Strandhälls var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision.

Hon fick hyreskontraktet på lägenheten i samband med att hon flyttade från Göteborg till Stockholm för att tillträda tjänsten som ordförande för Vision 2011.

Efter valet 2014 lämnade Strandhäll toppjobbet för att tillträda som socialförsäkringsminister i Stefan Löfvens regering.

Familjesituation styr

Ett drygt år senare 2012 köpte hon en villa på Värmdö i Stockholms skärgård för 5,8 miljoner kronor. Huset är 116 kvadratmeter stort och är i Lantmäteriets register klassat som helårsbostad. Hela familjen är dock folkbokförda i lägenheten i Stockholm.

Hur kommer det sig att du bor i Visions lägenhet trots att du inte jobbar där?

- När jag blev erbjuden jobbet som förbundsordförande för Vision så var jag bosatt i Göteborg med min familj. För att möjliggöra flytten erbjöd Vision ett hyreskontrakt i Stockholm. 2012 köpte vi ett hus och planen är att växla över boendet dit permanent så småningom. Men det måste anpassas så att det passar alla i familjen, så väl stora som små.

Varför dröjer ni med flytten, det har nästan gått 4 år sedan ni köpte huset?

– Planerna på flytten tog fart på riktigt i samband med att jag bytte jobb för drygt ett år sedan. Våra barn går i skola och förskola och det måste passa för alla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.