Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision. Foto: Lisa Mattisson ExpSocialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision. Foto: Lisa Mattisson Exp
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision. Foto: Lisa Mattisson Exp
Annika Strandhäll var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision. Foto: Marcus Ericsson/TtAnnika Strandhäll var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision. Foto: Marcus Ericsson/Tt
Annika Strandhäll var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision. Foto: Marcus Ericsson/Tt

Ministern hyr lägenhet av facket – äger villa

Publicerad

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision.

Samtidigt äger hon sedan mer än tre år tillbaka en villa i skärgården rapporterar Dagens Nyheter.

– Planerna på flytten tog fart på riktigt i samband med att jag bytte jobb för drygt ett år sedan. Våra barn går i skola och förskola och det måste passa för alla, säger Annika Strandhäll.

Flera ministrar i regeringen dras nu in i skandalerna kring fackförbundet Kommunal.

Utrikesminister Margot Wallström berättade tidigare på fredagen att hon hyr en lägenhet i en fastighet som ägs av Kommunal - och nu uppger DN att även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har en hyreslägenhet i en fastighet som ägs av ett fackförbund.

Annika Strandhälls var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision.

Hon fick hyreskontraktet på lägenheten i samband med att hon flyttade från Göteborg till Stockholm för att tillträda tjänsten som ordförande för Vision 2011.

Efter valet 2014 lämnade Strandhäll toppjobbet för att tillträda som socialförsäkringsminister i Stefan Löfvens regering.

Familjesituation styr

Ett drygt år senare 2012 köpte hon en villa på Värmdö i Stockholms skärgård för 5,8 miljoner kronor. Huset är 116 kvadratmeter stort och är i Lantmäteriets register klassat som helårsbostad. Hela familjen är dock folkbokförda i lägenheten i Stockholm.

Hur kommer det sig att du bor i Visions lägenhet trots att du inte jobbar där?

- När jag blev erbjuden jobbet som förbundsordförande för Vision så var jag bosatt i Göteborg med min familj. För att möjliggöra flytten erbjöd Vision ett hyreskontrakt i Stockholm. 2012 köpte vi ett hus och planen är att växla över boendet dit permanent så småningom. Men det måste anpassas så att det passar alla i familjen, så väl stora som små.

Varför dröjer ni med flytten, det har nästan gått 4 år sedan ni köpte huset?

– Planerna på flytten tog fart på riktigt i samband med att jag bytte jobb för drygt ett år sedan. Våra barn går i skola och förskola och det måste passa för alla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag