Ministern hyr lägenhet av facket – äger villa

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Annika Strandhäll var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision.
Foto: Marcus Ericsson/Tt

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, hyr en lägenhet som ägs av fackförbundet Vision.

Samtidigt äger hon sedan mer än tre år tillbaka en villa i skärgården rapporterar Dagens Nyheter.

– Planerna på flytten tog fart på riktigt i samband med att jag bytte jobb för drygt ett år sedan. Våra barn går i skola och förskola och det måste passa för alla, säger Annika Strandhäll.

Flera ministrar i regeringen dras nu in i skandalerna kring fackförbundet Kommunal.

Utrikesminister Margot Wallström berättade tidigare på fredagen att hon hyr en lägenhet i en fastighet som ägs av Kommunal - och nu uppger DN att även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har en hyreslägenhet i en fastighet som ägs av ett fackförbund.

Annika Strandhälls var tidigare ordförande i fackförbundet Vision och hon hyr i nuläget en 100 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm i en fastighet som ägs av Vision.

Hon fick hyreskontraktet på lägenheten i samband med att hon flyttade från Göteborg till Stockholm för att tillträda tjänsten som ordförande för Vision 2011.

Efter valet 2014 lämnade Strandhäll toppjobbet för att tillträda som socialförsäkringsminister i Stefan Löfvens regering.

Familjesituation styr

Ett drygt år senare 2012 köpte hon en villa på Värmdö i Stockholms skärgård för 5,8 miljoner kronor. Huset är 116 kvadratmeter stort och är i Lantmäteriets register klassat som helårsbostad. Hela familjen är dock folkbokförda i lägenheten i Stockholm.

Hur kommer det sig att du bor i Visions lägenhet trots att du inte jobbar där?

- När jag blev erbjuden jobbet som förbundsordförande för Vision så var jag bosatt i Göteborg med min familj. För att möjliggöra flytten erbjöd Vision ett hyreskontrakt i Stockholm. 2012 köpte vi ett hus och planen är att växla över boendet dit permanent så småningom. Men det måste anpassas så att det passar alla i familjen, så väl stora som små.

Varför dröjer ni med flytten, det har nästan gått 4 år sedan ni köpte huset?

– Planerna på flytten tog fart på riktigt i samband med att jag bytte jobb för drygt ett år sedan. Våra barn går i skola och förskola och det måste passa för alla.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.