Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Ministern har examen vid bluffuniversitet

Publicerad
Uppdaterad
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) menar att han tagit en masterexamen i företagsekonomi vid Fairfax University i USA.
Men det mesta tyder på att det hela är en bluff, universitetet är ökänt för att sälja examen.
Littorin själv minns varken var universitetet låg eller vad hans handledare hette.
Det var bloggen Friktion som reagerade på Sven Otto Littorins biografi på regeringens hemsida.
Arbetsmarknadsministern uppger där, och i sitt CV, att han 1997 mottog en Master of Business Administration (MBA) från Fairfax University i Louisiana.

"Läste en master"

Parallellt med studierna arbetade Littorin i New York på Strategy XXI, som ägs av pr-byrån Kreab.
– Jag läste in en master på distans, uppsatsen handlade om Kreabs etableringsstrategi i USA. Jag uppfattade det som en seriös utbildning eftersom jag faktiskt hade kontakt med en handledare, säger Sven Otto Littorin till Expressen.
Littorin minns inte namnet på den skotske professor som ska ha varit hans handledare.

Minns inte

Han besökte aldrig universitet, han minns inte heller var det låg.
– Jag kommer inte ihåg var universitetet ligger, det var i USA och det var elva år sedan, säger han.
Fairfax University har inte legitimitet att utfärda en MBA, enligt Louisiana Board of Regents.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag